Klokánky nezvládly hospodaření.

Klokánky nezvládly hospodaření. Zdroj: Klokánek Ústí

Ministryně Michaela Marksová-Tominová.
Klokánky nezvládly hospodaření.
Čapí hnízdo
Michaela Marksová-Tominová.
4
Fotogalerie

Klokánky s ohroženými dětmi dostanou milióny. Vliv Babišova Čapího hnízda je jistě náhodný.

Ještě loni v létě vláda odmítla dát Klokánkům – azylovým domům pro děti v tísni – mimořádnou dotaci. Podle ministryně Marksové by nebyla fér vůči ostatním provozovatelům podobných zařízení. Teď vláda dvacet milionů zadluženému Fondu ohrožených dětí, který klokánky provozuje, přiklepla. Co se změnilo? Fond se prý polepšil a zasluhuje šanci.

Člověk se však nemůže zbavit dojmu, že za náhlou vstřícností je politický kalkul: na konci dubna se děti z klokánků vypraví s prezidentem Zemanem na Babišovo Čapí hnízdo. Jak prezident, tak vicepremiér patří k jejich „ochráncům“ a jednají ve vzájemné shodě, jak se říká. Kamery budou jistě přítomny dojemným momentům ze setkání dětí se surikatami, s kozičkami, s panem prezidentem a panem Babišem. Jímavým obrázkům se nedá seberacionálnějšími argumenty, proč by Fond neměl dostat opakovanou (!) mimořádnou státní dotaci, dost dobře čelit. Dojem by byl barvotiskový: na jedné straně hodní politici, kteří chtějí bezbranným dětem pomoci, na straně druhé zlí politici, kteří jim pomoci nechtějí. A co hůř, raději dávají naše peníze cizím uprchlíkům, jak kdysi pravil Miloš Zeman.

Ministryně Marksová však měla pro dosavadní odmítání mimořádné dotace dost argumentů. Fond donedávna vedený Marií Vodičkovou nezvládl své hospodaření, příliš se rozmáchl, rozšiřoval své služby a počet zařízení i přesto, že neměl peníze na ty stávající. Loni, když vláda dotaci odmítla, dlužil státu na sociálních odvodech, zdravotním pojištění, na mzdách i berňáku přes sto dvacet miliónů korun. Zkuste dlužit státu a chtít od něj mimořádné dotace, když jiní hospodaří úhledně!

Mimořádné dotace, krom těch běžných, přitom dostával Fond opakovaně, ať už vládl kdokoli. Michaela Marksová tudíž měla pravdu, když další takový extrapříděl peněz dosud odmítala. Přestože vypadala asociálně, přestože Fond vykonal v péči o ohrožené děti mnoho dobrého. Je tu přece řada dalších organizací, které o ohrožené děti pečují a hospodaří v rámci možného, tak proč by zrovna Fond měl mít přednost. Jen kvůli své proslulosti a předchozím zásluhám?

Teď tedy změnila názor i ministryně Marksová. Fond vyměnil vedení, matka-zakladatelka Vodičková odešla, splatil část dluhů, snížil provozní náklady a kapacity klokánků omezil. To je prý důvod, proč dostane i tu zakletou dotaci. Jakou velkou roli v tom sehrál strach ČSSD z popularity Babiše a Zemana, nikdo neprozradí.

Ve světě, kde dostávají dotace z veřejných peněz i miliardáři, je druhá šance pro klokánky v pořádku. Vždyť i to Čapí hnízdo, kde se klokánčí děti setkají s pány Zemanem a Babišem, bylo vybudováno s dotační podporou.

Pro sociální demokraty, kteří tak milují dotování všeho možného, může být zrovna případ klokánků velkým poučením: veřejnost těžko pochopí, že je striktní uplatňování „zásadovosti“, „férovosti“ či „transparentnosti“ na místě zrovna u organizace, která se stará o nebohé děti, když jinde protékají miliony kanálem nebo tunelem.