Nejde až tak o ostrovy, jako o nerostné zdroje.

Nejde až tak o ostrovy, jako o nerostné zdroje. Zdroj: Profimedia.cz

Falklandská válka: HMS Bristol.
Goose Green, Falklandy.
Tučňákům je jedno, jestli žijí na Falklandech, nebo Malvínách.
Falklandská válka: HMS Antelope.
Impérium vrací úder. Dobová obálka Newsweeku.
5
Fotogalerie

Falklandy leží v argentinských vodách, vyhlásila OSN

Komise OSN rozhodla, že Argentina může rozšířit své výsostné vody o další miliony čtverečních kilometrů, čímž do nich zahrne i Falklandské ostrovy. Rozhodnutí může oživit přes třicet let starý spor Argentiny a Británie o to, kdo je pánem na ostrovech, na nichž se intenzivně rozvíjí těžba ropy a zemního plynu.

Argentina žádala po OSN rozšíření svých oceánských hranic v jižním Atlantiku o 35 procent. Nyní může slavit, protože komise jí vyhověla; jihoamerická země již nyní prohlašuje, že toto rozhodnutí bude používat jako hlavní argument ve sporu o Falklandy, neboli Malvíny, jak je nazývají Argentinci.

„Toto je pro Argentinu historická událost, protože jsme učinili veliký pokrok v demarkaci naší vnější hranice. Tímto jsou stvrzena naše práva na zdroje v rámci našeho kontinentálního šelfu,“ přivítala rozhodnutí OSN Susana Malcorrová, argentinská ministryně zahraničí.

Organizace spojených národů si je vědoma, že v rámci rozšířených vod je diplomaticky sporné území, a v rozhodnutí se o tom zmiňuje; ale neřeší, komu co patří.  Nyní jsou zástupci ostrovů zneklidněni, protože dosud měli za to, že OSN nebude o těchto věcech rozhodovat, a nevědí, jak se k rozhodnutí komise postaví Spojené království, které zatím věc nekomentovalo.

Falklandy jsou zcela samosprávné, jen v otázce zahraničních záležitostí a obrany je za ně zodpovědná Velká Británie, která je kontroluje od roku 1833. Falklandy leží zhruba 480 km od pobřeží Argentiny a od 17. století o ně usilovali Španělé, Britové, Francouzi i Argentinci. V roce 1982 je juntou vedená Argentina obsadila a následovala krátká a krvavá (ovšem nikdy nevyhlášená) válka o Falklandy, kterou vyhrála Velká Británie.