Až řeknu "tři", vlítnem na toho recenzenta.

Až řeknu "tři", vlítnem na toho recenzenta. Zdroj: Profimedia.cz

O co, že nemrkneš první.
Cítím se tak zbytečný!
A přátelé na Facebooku.
Bum ho!
4
Fotogalerie

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti a soumrak superhrdinských filmů od DC Comics - 40%

Vzpomínáte si na Deadpoola? Na krátký, zábavný film s jednoduchým příběhem a sympatickým hrdinou? Tak si představte pravý opak a máte Batman v Superman: Nový úsvit Tomia Okamury (nebo tak něco). Neskutečně dlouhý a nudný film s příliš komplikovaným dějem a hrdiny, kteří jsou vám v lepším případě ukradení, v horším Superman.

Už v jedničce byl Superman nesnesitelný trpící emík, ale tady... tady vlastně vůbec není. Měli byste mu fandit, ale moc nevíte proč. Jo, jasně, někdy přilítne a zachmuřeně civí nebo se vznáší ve vzduchu a zachmuřeně civí nebo zachraňuje malou holčičku a zachmuřeně civí nebo hobluje Lois Laneovou a zachmuřeně civí. Většinu času jen vrhá pohledy. To není superhrdina, to je Derek Zoolander!

Poté, co způsobil masakr v jedničce, by divák čekal, že půjde do sebe a bude se snažit dokázat, že je hodný kluk. Místo toho hned na začátku zachraňuje svou holku, a tím opět způsobí masakr, tentokrát v nějaké africké zemi. Někteří považují Supermana za spasitele (těžko říct na základě čeho), někteří ho považují za hrozbu a chtějí ho zničit.

V čele tohohle supermanského odboje je samozřejmě Lex Luthor. Ten tu rozhodně nepůsobí jako nebezpečný génius. Je spíš jako člověk na večírku, který všem začne vyprávět vtip a v polovině si uvědomí, že zapomněl pointu. Proti Supermanovi zbrojí i Batman, který sice taky pořád zachmuřeně zírá, ale ten to má aspoň v popisu práce. A proto chce zastavit Lexe Luthora, který chystá proti Supermanovi zbraň. To dává smysl. Stejně jako to, že Superman má pifku na Batmana, protože mu vadí, že se Batman chová, jako by byl nad zákonem. Promiňte… ale to si dělá kozy?

Takže se do sebe Batman se Supermanem hned pustí. A když píšu hned, myslím asi tak po dvou hodinách filmu. Monumentální bitva trvá celých pět minut, po nichž se oba usmíří z důvodů, které jsou na úrovni: „Zabiju tě, protože hodláš zničit svět… počkej, ty máš taky rád květák? … Tak to jsi dobrý člověk. Pojď, budeme kamarádi!“

  A přátelé na Facebooku.A přátelé na Facebooku.|Profimedia.cz

Ve snímku najdete spoustu skvělých herců, ale žádný z nich nemá co hrát. Kdyby se nahradili vystřiženými fotkami, vůbec nic by se nestalo. Nejhůř na tom je Amy Adamsová coby Lois Laneová, kde je vidět, jak moc se tvůrci potili, aby ji do děje vůbec nějak vrazili. Takže obvykle slouží k tomu, aby přenesla věc z bodu A do bodu B... a pak si vzpomene, že tu věc bude ještě v budoucnu potřebovat, takže se pro ní vrátí zpátky a mezitím jí třikrát zachrání Superman. A pokud si myslíte, že je zbytečná, tak počkejte na Batmana ve finále.

Cítím se tak zbytečný!Cítím se tak zbytečný!|Profimedia.cz

Dobře, tak si říkáte, že aspoň bude pořádná akce. Jaká akce? Ve filmu jsou asi čtyři akční scény, a to se ještě jedna z nich odehrává jen ve snu (jo, spousta efektních scén z traileru pochází ze snu – jako v každém správném superhrdinském bijáku tady lidi pořád spí). Nejlepší akcí je tu Batmanův souboj, na kterém je vidět, že tvůrci hráli hru Arkham Knight. Těžko říct, jestli je to pocta, nebo absence fantazie. Sázím na to druhé.

Jak kritici filmařům vyčítali, že v jedničce Superman zlikvidoval celé město a zabil spoustu lidí, tak musím uznat, že se z toho tvůrci poučili. Ano, i tady akce spočívá většinou v tom, že se lidi prohazují barákem, a ano, i tady ve finále zlikvidují skoro celé město - ale teď už pokaždé, když spadne nějaký barák, následuje střih na vojenské velitelství, kde někdo řekne něco jako: „To je klika, že v téhle části města zrovna nikdo nebyl;“ nebo: „Naštěstí je tenhle kontinent neobydlený“.

Film natočil Zack Snyder, který kdysi zabodoval s 300 či Strážci… čímž vyčerpal svůj potenciál a stal se z něj podstatně méně talentovanější Michael Bay. Všechno je tu velké, všechno bouchá, občas se mu podaří pěkný záběr – ale jako celek to nefunguje. Je vám jedno, že Superman zaujme pěknou pózu, když je vám Superman i to, co dělá, úplně ukradený.

O co, že nemrkneš první.O co, že nemrkneš první.|Profimedia.cz

Tomu napomáhá i absence humoru. Tedy, neříkám, že se u filmu nezasmějete, ale obvykle na místech, kde to neměli tvůrci v úmyslu.

Klání Batmana a Supermana se prostě moc nevyvedlo. Zamrzí to o to víc, že to mohl být vážně dobrý film. V obou postavách se skrývají motivace, které by je mohly hnát proti sobě. Nesmiřitelné rozdíly. Jenže tvůrci všechny tyhle věci odstrčili stranou a místo toho si vymysleli zbrusu nové a zcele umělé konflikty, spoustu zbytečných zápletek a krizí. Sakra, krize tam je, válí se před vámi jako modelka z Penthousu, tak proč si musíte vymýšlet nějaké bizarní novotvary?

Bum ho!Bum ho!|Profimedia.cz

Protože Batman v Superman je film, který dává přednost tomu vypadat super než dávat smysl.

A bohužel zase tak super nevypadá.