Irácká armáda

Irácká armáda Zdroj: ČTK

IS přichází o pozice
Boje v Iráku
Palmýra
4
Fotogalerie

Vojáci Sýrie i Iráku postupují územím ISIS, cíli jsou Palmýra a Mosul

Syrské jednotky vstoupily do historické Palmýry, kterou chtějí dobýt zpět z rukou islamistů, kteří město drží od loňského května. Zároveň na východní hranici území, které ISIS ovládá, byla zahájena ofenzíva irácké armády s cílem dobýt zpět severoirácké město Mosul.

Podle syrského guvernéra Talála Barazího se armáda rozhodla na město Palmýra zaútočit ze tří směrů a nyní odstraňuje ze všech příjezdových silnic do Palmýry miny a výbušniny. Barazí předpovídá, že k "drtivému vítězství v Palmýře" dojde již v příštích 48 hodinách. Jak poznamenali opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), vojáci v oblasti čelí tvrdému odporu islamistů, kteří loni archeologickou lokalitu zaminovali a zničili dva chrámy – Belův a Baal-Šaminův.

Pokud IS přijde o oblasti, které ovládl v poušti mezi Palmýrou a iráckou hranicí, zůstane pod jeho kontrolou 30 procent syrského území. Nyní ovládá asi 40 procent, avšak povětšinou řidčeji obydlených míst. V zemi platí od konce února příměří, které se ale nevztahuje na islámské radikály a boje proti nim pokračují.

Zatím v Iráku dnes ráno podle mluvčího irácké armády Jahjá Rasúla jednotky získaly kontrolu nad několika vesnicemi na předměstí města Machmúr východně od Mosulu a vyvěsily tam irácké vlajky. Jak mluvčí dodal, Iráčanům ze vzduchu pomáhá koalice v čele se Spojenými státy. Operaci podporují i kurdští bojovníci.

Mosul je největším městem v takzvaném chalífátu, který islamisté na dobytých územích vyhlásili. Irácký premiér Hajdar Abádí již loni koncem prosince potvrdil, že po osvobození města Ramádí vládními ozbrojenými silami je nyní na řadě Mosul, připustil ale, že jeho dobývání bude velmi náročné. Někteří američtí a iráčtí představitelé se dokonce domnívají, že se město nepodaří dobýt letos.

Prohlášení irácké armády přišlo jen pár dní poté, co Spojené státy oznámily zřízení malého stanoviště dělostřelectva na severu Iráku, které má za cíl chránit iráckou vojenskou základnu v Machmúru. Ta leží asi 70 kilometrů jihovýchodně od Mosulu a je pro útok na město nejdůležitější, již dlouhé měsíce se na ní shromažďují stovky vojáků. Podle odborníků jich ale stále není v oblasti na tak velkou operaci dostatečný počet. Koaliční a iráčtí představitelé odhadují, že na akci bude potřeba osm až 12 brigád, což je 24.000 až 36.000 vojáků. Zatím jich přitom byly na základnu v Machmúru povolány jen 2000 až 3000.