Andrej Babiš vysvětloval, komu patřilo Čapí hnízdo

Andrej Babiš vysvětloval, komu patřilo Čapí hnízdo Zdroj: ČTK

Někteří Babišovi nevěří
Miroslav Kalousek na mimořádné schůzi sněmovny k vlastnictví Čapího hnízda
Protest proti Andreji Babišovi
3
Fotogalerie

Babiš: Čapí hnízdo vlastnili mé dospělé děti a bratr partnerky

Farmu Čapí hnízdo vlastnili v době získání evropské dotace dvě dospělé děti ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a bratr jeho partnerky. Babiš to řekl poslancům při mimořádné sněmovní schůzi, kterou ke kauze podnítila pravicová opozice. Nespáchal jsem žádný dotační podvod, uvedl ministr, který čelí podezření nejméně z účelového postupu při získání dotace.

"Zároveň se omlouvám veřejnosti za to, že jsem se vyhýbal odpovědi na otázku, kdo jsou akcionáři farmy. Nepředpokládal jsem, že tento skvělý projekt pro veřejnost, za který by měla být v Bruselu Česká republika pochválena, bude zneužit proti mně," prohlásil Babiš. V době získání dotace měla firma Farma Čapí hnízdo anonymní akcie.

"Dotace byla přidělena podle platných pravidel. Nespáchal jsem žádný dotační podvod," řekl Babiš. Jména akcionářů dříve nechtěl prozradit, protože, jak uvedl, nechtěl ohrozit svoje děti. "Proto jsem se ne vždy vyjadřoval správně, nemohl jsem říct pravdu, toto přece musí každý rodič pochopit," vysvětloval.

Babiš řekl, že bude v politice pokračovat. "Není důvod, aby naše koaliční vláda nefungovala dál," prohlásil ministr s tím, že to závisí i na koaličních partnerech.