Video placeholde
Únos
V češtině vrcholí módní vlna  miniaturizace: sestavili jsme pro vás lexikon současných zdrobnělin
V češtině vrcholí módní vlna  miniaturizace: sestavili jsme pro vás lexikon současných zdrobnělin
V češtině vrcholí módní vlna  miniaturizace: sestavili jsme pro vás lexikon současných zdrobnělin
V češtině vrcholí módní vlna  miniaturizace: sestavili jsme pro vás lexikon současných zdrobnělin
5
Fotogalerie

Zdrobněliny, zdrobnělinky, zdrobnělinečky. Která je nejstupidnější?

Jsou jako pověstní trpaslíci cimrmanovského děda Vševěda. Ty potvory vám vlezou všude a strašně rychle se množí. ROZTOMILÁ SLŮVKA unikla z dětských pokojíčků a mateřských škol, vkradla se do řeči dospělých a okupují veřejný prostor. Kde se současná epidemie zdrobnělin vzala a co vypovídá o nás, Čecháčcích?

Málo se to ví, ale Václav Klaus, jeden z nejdéle sloužících polistopadových českých politiků a otec zakladatel téměř všeho v naší novodobé historii, se zapsal i do dějin bohemistiky. Jeho jedovatá slovíčka, falešné věcičky, funkcičky a straničky, jež se spolu s nezaměnitelnou intonací staly jeho brandem, pochopitelně neunikly ani lingvistům.

Ať již bývalý státník odrážel už probíhající trend, nebo se na jeho šíření sám podílel, jisté je, že rozmach zdrobnělin se časově shoduje s nástupem doby Klausovy.

Ale jak je v rozpolcené české společnosti běžné, jedna část populace deminutiva dál nadšeně tvoří a rozsévá, zatímco druhým způsobují krvácení z očí a uší. Ti mohou své utrpení sdílet v „terapeutické“ facebookové skupině s názvem Společnost odporu proti zdrobnělinám, kterou před osmi lety založila Tereza Říhová z Prahy. Ve své nechuti se cítila osamělá a chtěla zjistit, jestli existuje ještě někdo, koho mor zdrobňování nezachvátil. Skupina dnes sdružuje přes 5000 členů a denně v ní přibývají nové příspěvky: citace, screenshoty z internetových diskusí i fotografie nápisů či jídelních lístků obsahujících samoúčelné zdrobněliny a přiboudlé novotvary.

Proti zdrobnělinám jako takovým Říhová nic nenamítá, ale, jak říká, „nevidí důvod, proč by měla chodit se čtyřicetiletou kolegyňkou na obídek, dávat si stejčík se salátkem a zakončit to dezertíčkem. Zvlášť když kolegyně váží 120 kilo a oběd je opulentní.“

Malá kulaťoučká jablíčka

Všichni víme, že jakožto ohebný jazyk dovede čeština snadno tvořit nová slova pomocí přípon a předpon. Třeba zrovna zdrobněliny. Stačí ke kořeni slova přilepit například -ík, -íček, -čka nebo -ko a hned máme z neutrálního pojmenování slůvko k nakousnutí sladké, jako třeba známé werichovské kulaťoučké jablíčko. V poslední době jako bychom však rodný jazyk ohýbali až k prasknutí.

Také u nás rozhodně neplatí, že zdrobněliny automaticky vyjadřují kladný citový postoj. Slova jako doktůrek, redaktůrek, panička nebo slečinka zpravidla nejsou lichotky. A kolik zášti dokážou český fašounek a nácíček nebo i jen obyčejný Čecháček dostat do novotvaru sluníčkář!


Jaké jsou "oblíbené" zdrobněliny redaktorů Reflexu jste mohli slyšet nahoře ve videu. Které zdrobněliny však máte, nebo naopak nemáte rádi vy? Napište nám a tři z vás, jejichž příspěvky naše redakční jazyková porota vybere jako nejlepší, odměníme drobnýmy dárky. Uzávěrka je v úterý 29. března v pravé poledne.

Dalších asi 322 zdrobnělin naleznete v tištěném Reflexu, jehož nové číslo vychází ve čtvrtek 24. března.