Vězení - ilustrační foto

Vězení - ilustrační foto Zdroj: Pixabay

Bachař - ilustrační foto
Chceme vězně
Bachař - ilustrační foto
3
Fotogalerie

Nizozemci dovážejí vězně z ciziny. Kriminalita klesá, mají prázdné cely

Nizozemsko řeší problém, který v mnoha zemích světa neexistuje. Jak klesá kriminalita, vyprazdňují se věznice a vláda chce pět těchto zařízení uzavřít. Nepomáhá ani „dovoz“ odsouzených z ciziny.

Loni v září přicestovala do vězení Veenhuizen v provincii Drenthe na východě Nizozemska hodně zvláštní skupina lidí. Bylo to 240 norských vězňů. Holandská vláda je přivezla na základě dohody s Norskem, protože potřebuje zaplnit kapacitu svých věznic. Zatím se věc bude tři roky zkoušet, pak se uvidí. Informoval o tom web DutchNews.nl.

Mezitím se ale deník Telegraaf dostal k utajovaným informacím vlády, že Nizozemsko uvažuje o uzavření minimálně pěti věznic. O práci by tak přišlo 1900 lidí. Jako důvod se uvádí, že stovky cel zejí prázdnotou, protože v zemi se v posledních letech snižuje kriminalita. Prázdné cely ale stojí stát hodně peněz.

Podle ministra bezpečnosti a spravedlnosti Ard van der Steura mají v Nizozemsku stále méně závažné trestné činnosti a příčinou prázdných cel jsou i soudci, kteří nastolili trend ukládání kratších trestů odsouzeným.

Situaci zatím neřeší ani „dovoz“ vězňů z ciziny, protože většině zemí to neumožňují jejich zákony.

Mít tak starosti Nizozemců, chtělo by se říci…