Série výbuchu otřásla Bruselem

Série výbuchu otřásla Bruselem Zdroj: ČTK

Na bruselském letišti explodovaly dvě nálože
Na bruselském letišti explodovaly dvě nálože
Na bruselském letišti explodovaly dvě nálože
Na bruselském letišti explodovaly dvě nálože
Na bruselském letišti explodovaly dvě nálože
9
Fotogalerie

Při výbuších v Bruselu zahynuly desítky lidí

Kolem 15 mrtvých a stovky zraněných si podle nejnovější bilance vyžádala dnešní exploze v bruselském metru ve stanici Maalbeek, v jejíž blízkosti se nacházejí instituce Evropské unie. Předtím si dva výbuchy na bruselském letišti Zaventem vyžádaly podle místních médií 14 mrtvých a 96 zraněných.

Belgické krizové centrum vyzvalo obyvatele Bruselu, aby zůstali na místech, kde se právě nacházejí, ať už doma či na pracovišti, a nevydávali se ven. Kromě MHD byl zastaven také provoz vlaků, které odjíždějí z bruselských nádraží či na ně měly přijet. Týká se to rovněž vlaků Eurostar.

Na záběrech belgické televize bylo patrné, že z vchodů stanice metra Maalbeek stoupá kouř. Na místě údajně byla rovněž slyšet střelba.

Reportér agentury AP viděl ve stanici Maalbeek několik lidí s poraněními obličeje. Nejméně dvě osoby byly odnášeny na nosítkách. "Vlaková souprava právě odjížděla ze stanice Maalbeek, když se ozvala velmi hlasitá exploze. Vypukla panika. Ve stanici bylo v tu chvíli množství lidí," citovala agentura AP dvaatřicetiletého svědka Alexandrea Branse, který měl sám krev v obličeji.

V centru Bruselu byly později slyšet další menší výbuchy, které ale pravděpodobně byly kontrolované. Belgická média napsala, že pyrotechnici odpálili podezřelý objekt v ulici de la Loi poblíž stanice Maalbeek.

V souvislosti s útoky v Bruselu vyzve Ministerstvo zahraničí české občany, aby odložili veškeré cesty do Bruselu. Doporučí také, aby zvážili cestu do dalších částí Belgie.