Přibližně 2500 let žili Židé v Jemenu (na obrázku hlavní město San'á). Teď Izrael v rámci tajné operace odtamtud evakuoval 19 lidí

Přibližně 2500 let žili Židé v Jemenu (na obrázku hlavní město San'á). Teď Izrael v rámci tajné operace odtamtud evakuoval 19 lidí Zdroj: Jakub Horák

V Jemenu zuří občanská válka
V Jemenu zuří občanská válka
V Jemenu zůstává 50 posledních Židů, ale ti žijí v blízkosti a pod ochranou americké ambasády v metropoli San'á
3
Fotogalerie

Izrael při tajné operaci evakuoval Židy z válečného Jemenu. Jedna z nejstarších komunit světa je u konce

Přibližně 2500 let žili Židé v Jemenu na jihu Arabského poloostrova. V pondělí Židovská agentura, která se věnuje přistěhovalectví, oznámila, že v rámci tajné operace evakuovala z Jemenu 19 lidí. Tím je osud jedné z nejstarších komunit na Blízkém východě prakticky zpečetěn.

V Jemenu na své vlastní přání sice zůstalo ještě kolem 50 posledních Židů, ale ti žijí v blízkosti a pod ochranou americké ambasády v metropoli San'á. Jak dlouho, to je otázka, protože v zemi zuří krvavá občanská válka a zhruba třetinu území ovládají radikální islamisté.

Izraelská média oznámila, že v rámci skupiny z Jemenu přiletěl i rabín Saliman Dahari, který přivezl také vzácnou tóru (svatou židovskou knihu), která je stará více než 500 let.

Podle expertů jedna z nejstarších židovských komunit na světě ale prakticky skončila a její tradice budou přežívat hlavně v Izraeli a dalších zemích, kam Židé z Jemenu emigrovali.

Tajná operace na přesídlení Židů z Jemenu ale nebyla první. V letech 1949 a 1950 bylo při akci nazvané Magický koberec převezeno 51 000 lidí.

Od vzniku Izraele v roce 1948 uteklo, postupně emigrovalo či bylo vyhnáno z arabských zemí prakticky veškeré židovské obyvatelstvo. Jedná se o více než 850 tisíc lidí.