Třicet alternativních realit k té naší.

Třicet alternativních realit k té naší. Zdroj: OCULUS

Horory i hvězdolety. Oculus Rift zveřejnil seznam prvních 30 plných her pro virtuální realitu

Oculus Rift představil 30 her, které budou pro virtuální realitu dostupné už 28. března. Svou várku her pro vlastní virtuální platformu PlayStation VR představila i společnost Sony. Chcete-li vědět, co v následujících měsících zlikviduje sociální život vám nebo vašim blízkým, tady máte přehled.

Oculus Rift přistane na hlavách nebohých hráčů už za pouhých pár dní a půjde o první skutečnou virtuální realitu distribuovanou v masovém měřítku. PlayStation VR (dříve se to jmenovalo Project Morpheus) na sebe nechá čekat trochu déle – podle všeho se začne prodávat až v říjnu; pro virtuální platformu od Sony to bude dobré v tom, že v té době už bude virtuální realita rozšířená a proslulá jako epidemie hnisavé chřipky v open-spaceu s dysfunkční filtrací vzduchu, a špatné v tom, že bude muset muset dotahovat (prozatímní) technologickou a výkonnostní nadvládu Oculu.

Oznámení, které se týká připravovaných her, se proto u obou společností liší – zatímco u her pro PlaStation VR jde o předběžný seznam bez větších detailů (jediný název, který zaujme i laika, totiž Star Wars: Battlefront VR Experience, ale hovoří sám za sebe), Oculus Rift už to teď napálil ve velkém a vyslal do světa konkrétní názvy, obrázky, i videa – a ručí za to, že to všechno, s čím teď dělá ramena, bude k sehnání – a k hraní – komplet a v plné verzi 28. března 2016.

Což je za dvanáct dní.

Takové pěkné obrázky - a tak mizerný ripoff písničky od Woodkida...

Kompletní seznam je k vidění na oficiálních stránkách. Tady je výběr toho, co budeme hrát my. Podle očekávání v seznamu figurují samozřejmě simulátory nekonečného vesmíru EVE Valkyrie a EVE Gunjack. Očekávejte tuny vtipných videí na YouTube, v nichž budou lidé s Oculem Rift na hlavě právě při hraní těchto her ponejvíce padat ze židle a rozbíjet si hlavy o konferenční stolky.

Druhou hrou, při níž mnozí z nás s hrůzou shledají, že vlastně trpí záchvaty agorafobie, bude simulátor obchodních transakcí... v nekonečném vesmíru Elite Dangerous. Jen pro úplnost a přiblížení toho, co se tady na lidstvo řítí: Elite Dangerous je hra, v níž je otištěna kompletní Sluneční soustava. Je tu přitom propracovaná do takového detailu, že když si prý vědci z NASA nejsou jisti něčím, co jim ukazuje teleskop, jdou se na to zeptat vývojářů Elite Dangerous (kteří pak tedy asi vlezou do virtuální rakety, nakopnou motory a zaletí se tam podívat).

A aby toho vesmíru nebylo málo, do kůže Sandry Bullockové bude možné se nasoukat v simulátoru havárie... v nekonečném vesmíru ADR1FT. Konkrétně tedy Sandry Bullockové ve filmu Gravity, protože ve hře budete plout ve stavu beztíže na oběžné dráze. Podle ukázek to vypadá na to, že do Mezinárodní vesmírné stanice už zase něco narazilo a do kosmonautických skafandrů se ani v budoucnosti pořád ještě nemontují tepelné štíty na průchod atmosférou a padáky.

Ale dost bylo vesmíru. Dreadhalls je horrorová hra, v níž na hráče budou bafat hrůzy ze všech koutů a oni nebudou mít kam utéct, protože budou mít na hlavě tu zpropadenou virtuální realitu - ale budou ji mít na hlavě tak dlouho, že už na to dávno zapomenou. Pokud patříte k těm, kdo vyskakoval děsem i u prosté bafačky Sisters dostupné na lepenkovou virtuální realitu Google Cardboard, Dreadhalls asi nebude tak úplně nejvhodnější zábava na páteční večer ve sklepě.

Bramboru za hru s nejlepším názvem získává ta, která se jmenuje Keep Talking and Nobody Explodes, čili – Pořád mluv a nikdo nevybouchne. Jde o pártyhru, při níž hráčovi s Oculem Rift na hlavě pomáhají jeho skuteční přátelé při ne tak zcela triviálním deaktivování výbušniny. Těžko říct, zda se ke hře přidává i nějaké zařízení, díky kterému při prohře hráčovi Oculus Rift skutečně vybouchne na hlavě a vezme s sebou i půl patra jeho okálu; reakce hráčů tomu ale napovídají.

Ve virtuální realitě se bude i hackovat. Nepatří to snad ke kyberpunku? Hra Darknet bude logické puzzle, které se trochu podobá simulátoru bezmotorového průletu lidským mozkem.

Mezi oznámenými hrami je také Chronos, fantasy chodička v nejlepší tradici slovutného Shadow of Colossus. A virtuálně reálná verze mysteriózní detektivky The Vanishing of Ethan Carter. A další. A další. A další hry. Budou mezi nimi hity. Budou mezi nimi i záležitosti, nad kterými se mávne rukou. Tohle je ale první várka, tzv. launchové hry. Na tomhle se Oculus Rift teprve rozcvičuje.