Lutz Bachmann si hrál na Adolfa Hitlera.

Lutz Bachmann si hrál na Adolfa Hitlera. Zdroj: Bild

Lutz Bachmann.
Demonstrace Pegidy
Demonstrace Pegidy
Za azylovou obranu hrozí stíhání
Uprchlíci na cestě Maďarskem
5
Fotogalerie

Zakladatel antiislámské PEGIDA je souzen za nadávky uprchlíkům. Hrozí mu pět let

Lutz Bachmann (43), zakladatel známého německého hnutí PEGIDA (v překladu Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu), který byl obviněn z „narušování veřejného pořádku“ a „útoku na lidskou důstojnost“ kvůli nadávkám na uprchlíky, stojí před soudem. Podle německých médií je maximální trest za tyto činy až pět let vězení.

Bachmann označil na podzim roku 2014 na Facebooku imigranty za „dobytek“, „spodinu“ a „špinavou pakáž“. Mnoho lidí proto na něj podalo trestní oznámení. Soud s ním začal v pondělí v Drážďanech. Další tři stání budou v dubnu a v květnu, kdy se očekává i vynesení rozsudku.

PEGIDA od října 2014 organizuje demonstrace proti islamizaci Německa. Například v Drážďanech na její protesty chodilo jistou dobu i 20 tisíc lidí. Jenže odliv příznivců nastal, když se Bachmann vyfotil jako Adolf Hitler.

K oživení PEGIDA pak došlo v druhé polovině minulého roku, kdy do Německa proudily statisíce uprchlíků.

Dopad uprchlické krize se projevil i v nedělních volbách ve třech německých spolkových zemích, v nichž výrazně zabodovala strana AfD, která je velmi kritická k uprchlíkům a požaduje také odchod Německa z eurozóny.