Otto Warmbier

Otto Warmbier Zdroj: Profimedia

Otto Warmbier
Otto Warmbier
Otto Warmbier
3
Fotogalerie

Divadlo politického procesu je v KLDR stále stejné. Američana stála krádež letáku 15 let roboty

Ubrečený a žebronící o odpuštění se americký student Otto Warmbier objevil v severokorejské televizi poté, co ho komunistický režim odsoudil k patnácti letům těžkých prací. Za to, že se údajně pokusil z hotelu odnést politický plakát.

Jedenadvacetiletý student ekonomie na Virginské univerzitě byl shledán vinným ze závažných zločinů proti státu ve středu, krátce poté, co Rada bezpečnosti OSN schválila další sankce proti korejské totalitní republice, a to za opakované raketové a nukleární testy. Kim Čŏng-un začátkem týdne navíc pohrozil, že KLDR provede další testy balistických raket schopných donést jaderné hlavice do USA.

Na tiskové konferenci pro severokorejská média v únoru, kdy ještě působil vyrovnaně, ohijský mladík Warmbier zrekapituloval, co se stalo; že se skutečně pokusil vzít propagandistický plakát z hotelu, z místa, o němž věděl, že tam mají přístup jen zaměstnanci. „Přiznávám se, že jsem plakát ukradl s cílem narušit pracovní morálku a motivaci korejského lidu,“ řekl a dodal: „Jsem ohromen humanitárním zacházením, jehož se těžkému zločinci, jako jsem já, dostalo, jakož i férovými a přímočarými právními procedurami KLDR.“

Dnes, o pár týdnů později, po vyhlášení rozsudku, už se Otto neudržel, na tiskové konferenci plakal a žebral o odpuštění. Obvinil také vládu Spojených států z toho, co udělal: „Přál bych si, aby vláda USA nemanipulovali lidmi, jako jsem já, aby páchali zločiny proti cizím zemím. Udělal jsem obrovskou chybu a bojím se, že vláda USA ublíží mé rodině.“

Jestli si někdo ještě stále neumí představit, jak vypadaly inscenované procesy v komunistickém Československu v 50. letech, tady má názornou ukázku obsahující vše: kajícnost, veřejné sebemrskačství, obviňování imperialismu USA a slzy.