Hillary Clintonová zabodovala, zvyšuje náskok.

Hillary Clintonová zabodovala, zvyšuje náskok. Zdroj: Facebook

Výraz posměchu vůči floridskému senátorovi Rubiovi?
Rubio končí.
Trumpův vlak se valí dál...
Hillary Clintonová zabodovala, zvyšuje náskok.
Hillary Clintonová zabodovala, zvyšuje náskok.
8
Fotogalerie

Rubio nezískal ani Floridu, primárky vzdává. Duel Trump-Clintonová se jeví stále pravděpodobnější

Klíčové primárky republikánů na Floridě vyhrál miliardář Donald Trump, a definitivně tak vyřadil ze hry floridského senátora Marka Rubia, který v domovském státě skončil druhý a oznámil odstoupení z boje o republikánskou nominaci na prezidenta USA. 

Trump však prohrál primárky v Ohiu, kde ho předčil tamní guvernér John Kasich. Ten si připsal vůbec první vítězství letošních primárek. Demokratické primárky v úterý ovládla Hillary Clintonová. Oba tábory zatím čekají na výsledky ze státu Missouri, kde se odehrávají nanejvýš těsné souboje.

Clintonová zatím vyhrála na Floridě, v Ohiu, v Severní Karolíně a v Illinois. Z Missouri ještě konečný výsledek není známý; velmi těsně před bývalou první dámou vedl krátce před sečtením všech hlasů senátor ze státu Vermont Bernie Sanders. Trump má zatím jistá tři vítězství z úterních primárek - na Floridě, v Illinois a Severní Karolíně. V Missouri zatím svádí velmi těsný souboj s texaským senátorem Tedem Cruzem.

Thank you for all of your support.

Posted by Marco Rubio on Tuesday, 15 March 2016

Florida je pro republikány i demokraty hlavní trofejí úterních stranických primárek v USA. U republikánů v ní jde o 99 delegátů na červencovou celostátní nominační konferenci v Clevelandu. Florida a Ohio přitom patří mezi státy, kde se hlasy republikánských delegátů přidělují pouze vítězi. Kasich v Ohiu díky svému prvnímu vítězství v letošních primárkách získal všech 66 tamních delegátů.

Trumpovo tažení je další ranou pro republikány hlavního proudu, kteří se obávají jeho neurvalé kampaně a následné prohry s Clintonovou. Ta je téměř jistou finální kandidátkou demokratů o Bílý dům. Prohra Trumpa v Ohiu jim však dává naději, že se realitnímu magnátovi nepodaří získat 1237 delegátů nutných ke získání absolutní většiny na nominační konferenci v Clevelandu.

Trumpovým nejvážnějším vyzyvatelem tak zůstává texaský konzervativní senátor Ted Cruz. Trump má nyní na své straně 568 delegátů, Cruz jich získal 370, Kasich 129 a Rubio klání opustil s 163 vyhranými delegáty.

Osmašedesátiletá Clintonová ještě zvýšila svůj náskok nad svým jediným soupeřem, 74letým Sandersem. Clintonová ve West Palm Beach na Floridě prohlásila, že nedočkavě vyhlíží možnou konečnou konfrontaci s Trumpem. "Přiblížili jsme se demokratické nominaci a vítězství v těchto volbách v listopadu," prohlásila Clintonová.