Čapí hnízdo

Čapí hnízdo Zdroj: ČTK, Alexandr Janovský

Andrej Babiš tvrdí, že se stal terčem politické kampaně, jejímž cílem je odstranit ho z politiky
Farma Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Andrej Babiš,že se stal terčem politické kampaně, jejímž cílem je odstranit ho z politiky
3
Fotogalerie

Rodná strana nenechá Andyho padnout!

Je to nějakých sedmadvacet let od pádu bolševika, ale stará přátelství mezi soudruhy jsou stále pevná a živá. V neděli to ukázali soudruzi z KSČM, kteří jednoznačně odmítají vyšetřit causu jejich bývalého soudruha Babiše.

V TV Prima v neděli předvedl Andrej Babiš dokonalé nastudování nové role, kterou velmi úspěšně zvládá: roli totálně zkompromitovaného klauna. Jak jinak, řešilo se Čapí hnízdo — a pan velkouzenář hovořil, jak když Rudé právo tiskne. Kdyby to nebylo k pláči, tak je to k smíchu. Stejně jako je k smíchu, že níže uvedené Babišovy citáty čerpám z článku v jeho vlastních novinách. Malér kolem Čapího hnízda už totiž nabyl takové intenzity, že se jím prostě musí zaobírat jeho vlastní novináři v jeho vlastním titulu, jejž si koupil, aby zamezil kritice svých podnikatelských praktik, aby zajistil takzvané Babišovo ticho.

„Jsem cílem politické kampaně, která má jediný cíl: odstranit mě z české politiky. Po kampani ohledně StB přišla kampaň na dotace, na biopaliva,“ tvrdil Babiš. Dotaz na to, že v čele firmy Čapí hnízdo byla jeho dcera či bratr jeho partnerky, odmítl Babiš v televizi Prima odpovědět. „Od 1. dubna se otvírá ekocentrum. Budou tam nové pavilóny se surikaty, klokany, lemury,“ pokračoval slovenský miliardář.

Přestože je českým ministrem financí, neví, že česky se říká se surikatami. Ale to je vedlejší. Pan velkouzenář pouze předvedl scénku ze seriálu Jistě, pane ministře a potvrdil svou totální nepřijatelnost.

To důležité je jinde: ODS a TOP 09 usilují o svolání mimořádného jednání Poslanecké sněmovny kvůli kauze Čapí hnízdo — a je to samozřejmě zcela oprávněný požadavek. Stejně jako je oprávněný požadavek, aby kromě sněmovny causu důkladně prověřila protikorupční policie a přesně podle Babišových předvolebních slibů zatočila se zloději a korupčníky. Šéf komunistů Vojtěch Filip však ve stejném pořadu, kde Babiš surikatoval, řekl, že komunisté snahu o mimořádné jednání nepodpoří. Exsoudruh Babiš se tak dostává pod ochranu soudruhů z rodné strany, pod jejímiž křídly začínal, a hnutí ANO by mělo uvažovat o potenciální fúzi s KSČM. Jsou si ideově tak blízké, že by to dávalo smysl. A tak nezbývá než se na závěr zeptat: Co by na to asi řekli Bureš s Falmerem?