Václav Klaus pomáhal AfD v kampani.

Václav Klaus pomáhal AfD v kampani. Zdroj: AfD

I v Německu frčí červené karty... tuhle vytasila AfD na kancléřku kvůli azylu.
Uwe Junge z rýnsko-falcké AfD.
Naše země, naše vlast... Plakát AfD.
AfD nemá ráda politickou korektnost.
Večírek AfD pěkně tradičně.
5
Fotogalerie

Je teď populistická AfD jedinou skutečnou opozicí v Německu?

Německé vládní strany Křesťanskodemokratická unie (CDU) a Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) chtějí získat zpět voliče, kteří v nedělních zemských volbách podpořili Alternativu pro Německo (AfD). Pravicově populistická strana se vidí jako jediná skutečná opozice a svůj výrazný úspěch považuje za odpověď na politiku kancléřky Angely Merkelové v uprchlické krizi. Bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) žádá po volbách změnu imigrační politiky.

Podle předběžných výsledků CDU sice zvítězila v Sasku-Anhaltsku a skončila druhá v Bádensku-Württembersku a v Porýní-Falci, ve všech zemích ale proti minulým volbám oslabila. SPD sice uspěla v Porýní-Falci, ale v ostatních zemích přišla o víc než deset procentních bodů podpory. Naopak uspěla protiimigrantská AfD, která získala jedno druhé a dvě třetí místa a její podpora se pohybovala mezi 12,5 a 25 procenty.

"Demokratický politický střed Německa se zmenšil. Měli bychom to všichni brát vážně. Dějiny naší země v posledních desetiletích ukázaly, že jsme bezpeční, silní a akceschopní, když je demokratický střed silný. Kdo tento střed oslabuje, oslabuje naši společnost, naši ekonomiku a naši demokracii," řekl k úspěchu AfD předseda SPD a vicekancléř Sigmar Gabriel.

Protestní hlasy pro AfD podle Gabriela rozdělují společnost a SPD se bude snažit získat zpět voliče, kteří nyní podpořili populisty. "Nedopustíme, aby ti, kdo věci zjednodušují, ohrozili nebo zpochybnili základy a směřování německé politiky," uvedl vicekancléř.

Generální tajemník CDU Peter Tauber vyzval voliče, aby měli s kancléřčinou politikou trpělivost. "Dobrá řešení vyžadují čas. Jednoduchá řešení neexistují," řekl. Podle něj je třeba, aby demokratické strany ukázaly, že jejich návrhy na řešení uprchlické krize fungují, a získaly díky tomu zpět ty voliče, kteří nyní přešli k AfD.

Předsedkyně AfD Frauke Petryová vyjádřila s výsledkem voleb spokojenost. "Voliči se ve velké míře odvracejí od zavedených stran. Od nás očekávají, že konečně vytvoříme opozici, která zjevně neexistuje ve Spolkovém sněmu ani v zemských sněmech," řekla s tím, že díky výrazným volebním ziskům může AfD nabízet silnou alternativu k politice Merkelové.

Místopředseda AfD Alexander Gauland označil výsledek AfD v dnešních volbách za jasné odmítnutí kancléřčiny uprchlické politiky. "Toto je odpověď na morální imperialismus Merkelové," řekl k ziskům své strany. "Máme v uprchlické politice jasné stanovisko - žádné běžence nechceme. Lidé, kteří nás volili, se s touto naší politikou ztotožňují," uvedl.

Změnu imigrační politiky žádá i bavorská CSU, sesterská strana kancléřčiny CDU. "Špatný výsledek CDU ve třech zemských volbách má příčinu v politice neomezeného a neřízeného přílivu běženců. Jediným logickým dopadem tohoto výsledku je výrazná úprava kurzu v uprchlické politice," řekl místopředseda poslaneckého klubu CSU ve Spolkovém sněmu Hans Michelbach.