Důležitým kritériem je rozšíření počítačů.

Důležitým kritériem je rozšíření počítačů. Zdroj: Dontworry (CC BY-SA 3.0)

Skóre záleželo i na rozšířenosti počítačů.
Základní škola sv. Voršily
Knihovny jsou pro vzdělanostní ekonomiku důležité. Na snímku ta ve finském Oulu.
Univerzita v Uppsale.
4
Fotogalerie

Nejgramotnějším národem světa jsou Finové. Jak dopadli Češi?

Celých deset let zkoumali vědci z americké Central Connecticut State University nejrůznější údaje, aby vypátrali, který národ je na světě „nejgramotnější“. Teď zveřejnili výsledek. Na prvním místě jsou Finové, následují Norové a Islanďané. Češi skončili na 23. místě. Jak je to možné?

Badatelé chtěli srovnat celý svět, tedy nějaké dvě stovky zemí, ale zdaleka ne u všech jsou k dispozici relevantní údaje; celkové hodnocení se tak týká pouze 61 států.

Pokud by šlo o obyčejné čtení a psaní, je na tom Česko výtečně. Ale studie měla komplexnější kritéria a v některých Česká republika příliš neobstála.

„Faktory, jež jsme zkoumali, představují komplexní a nuancovaný portrét kulturní vitality národů,“ uvádí autor studie John W. Miller. „Takové gramotnostní chování je klíčové pro úspěch jednotlivců i národů ve vzdělanostních ekonomikách, jež definují naši globální budoucnost.“

Hodnotil se třeba počet akademických, veřejných i školních knihoven a počet jejich svazků. V tomto případě jsme na tom dobře, Česko je na 12. místě.

Další kategorií byl počet placených novin na obyvatele, jejich náklad a počet jejich internetových verzí. Opět jsme uspěli, byli jsme dokonce na pátém místě.

Body Česko nasbíralo i za délku povinné školní docházky, ale jinak už tomu bylo v dalším důležitém faktoru: veřejných výdajích na vzdělání, vyjádřených jako procento HDP. V této kategorii je Česko až na mizerné 49. příčce. Hodnotil se i počet PC a notebooků v domácnostech. Zde nám patří 29. místo.

Celkově Českou republiku porazily tři státy z postkomunistické Evropy: Lotyšsko na výborné 9. příčce, 14. Estonsko, o tři příčky lépe se umístilo i Polsko. Hůř je na tom překvapivě Rakousko na 26. pozici či 32. Japonsko. Slovensko skončilo na 28. místě hned za Maďarskem.

Pořadí „nejgramotnějších“ států světa:

1. Finsko

2. Norsko

3. Island

4. Dánsko

5. Švédsko

6. Švýcarsko

7. USA

8. Německo

9. Lotyšsko

10. Nizozemsko