Harmony of the Seas, aktuálně největší parník na světě

Harmony of the Seas, aktuálně největší parník na světě Zdroj: Wikimedia Commons,Djoach

Na palubě Harmony of the Seas se najde vše od bazénu po kasino
Oasis of the Seas, sesterská loď Harmony,
Titanic se potopil při své první plavbě z britského Southamptonu do New Yorku v Atlantském oceánu 15. dubna 1912 poté, co narazil do ledovce. Svého času byl největší lodí na světě
4
Fotogalerie

Francouzi vypustili na moře největší parník světa. Je o 100 metrů delší než Titanic a podobně luxusní

V západofrancouzském přístavu Saint-Nazaire spustili poprvé na mořskou hladinu obří loď s poetickým jménem Harmony of the Seas (Mořská harmonie). Mezi plavidly pro přepravu pasažérů jde o skutečného giganta, který na délku měří 362 metrů. To je o celých 100 metrů více, než měl Titanic.

Zatím jde jen o obezřetné oťukávání terénu. Na moři, nicméně na dohled od břehu, zůstane loď do neděle, kdy se vrátí do domovského přístavu. Zkoušky se účastní 500 členů posádky, během ostrého provozu ale loď pojme až 8000 osob – čtvrtina z toho bude posádka. Na svou první skutečnou plavbu by se Harmony of the Seas měla vydat v květnu. Patří floridské Royal Caribbean International a bude se plavit samozřejmě hlavně po Karibiku – domácím přístavem bude bahamské Nassau.

Zajít si do bazénu, do kasina nebo skočit padákem

Lodě obdobné velikosti dnes disponují veškerým komfortem, pasažérům nabízejí širokou škálu služeb a zábavy. Jejich hlavní účel už není jen přepravit osoby z místa A do místa B. Tím zásadním se stává plavba samotná — proto musí být unikátním zážitkem. Zajít do bazénu, do kasina, na simulátoru vyzkoušet jízdu ve formuli 1 nebo skok padákem. Sportovně se vyžít na lezecké stěně nebo si dát drink v baru, kde vás obslouží robot. Toho všeho si pasažéři na palubě Harmony of the Seas budou moci do sytosti užít.

Obdobný komfort a široké spektrum služeb jsou ale v dnešní době absolutní nutnost. „Během deseti let se nabídka úplně proměnila. Představa klasické okružní plavby je už zcela pasé,“ vysvětluje Pierre Pélissier, generální ředitel portálu Croisierenet.com. Jeho slova potvrzuje i Georges Azouze, prezident sdružení Costa Croisières France: „Dnes je pro většinu lidí plavba způsobem, jak trávit dovolenou. To je něco zcela nového.“

Harmony of the Seas je největším funkčním parníkem na světě. Absolutní lodní rekord drží tanker Seawise Giant (nesl i řadu dalších jmen, například Knock Nevis, Happy Giant či Mont) se 458 metry na délku. Jeho dny už jsou ale sečteny, roku 2010 vyplul naposledy: do indického Alangu k sešrotování.