Fukušima jedna - práce na odstranění následků

Fukušima jedna - práce na odstranění následků Zdroj: ČTK

Cunami se valí na Fukušimu
Fukušima jedna - práce na odstranění následků
Fukušima jednaFukušima jedna - práce na odstranění následků
3
Fotogalerie

Fukušima po pěti letech: Je tu práce na dekády

Je to pět let, co Japonsko zasáhlo ničivé zemětřesení o síle devět stupňů Richterovy škály a následná vlna cunami, které dohromady zabily přes devatenáct tisíc lidí. Už tak hrozné neštěstí ještě umocnila zkáza jaderné elektrárny Fukušima. Odstraňování následků této katastrofy bude trvat ještě desítky let, píše The Guardian.

Vlna, která zalila elektrárnu Fukušima jedna, vyřadila z provozu chladicí zařízení ve třech reaktorech, přičemž palivo, které v nich v tu chvíli bylo, se roztavilo. Přes 1200 zaměstnanců firmy Tepco a šest tisíc dalších pracovníků už roky pracuje na třech velkých úkolech. První, nejnebezpečnější část už mají za sebou – vyzvednutí stovek tyčí vyhořelého paliva z nádrže uprostřed jednoho z reaktorů proběhlo v roce 2014.

Druhou obrovskou výzvou z hlediska technologického řešení představuje odstranění stovek tun paliva, které roztavené, ač už vychladlé, zůstává na dně reaktorů. Největší obavy vzbuzuje reaktor číslo jedna, kde podle studie International Research Institute for Nuclear Decommissioning roztavené palivo propálilo tlakovou nádobu, spadlo do kontejneru a možná se propálilo i do betonového podstavce pod ním.

Energetická společnost předpokládá, že první pokusy o odstranění paliva by mohly začít v roce 2021 a skončit odstraněním veškerého paliva o nějakých 30 až 40 let později. To proto, že ještě nebyly vyvinuty roboty, které by mohly být vyslány do nitra reaktorů. Předpokládaná cena by se měla pohybovat okolo dvaceti miliard dolarů. „Nikdo se nikdy ani nepokusil o to, oč se tu my snažíme. Ale domníváme se, že toto je termín, kterého lze dosáhnout,“ uvedl pro Guardian Naohiro Masuda, hlavní zodpovědný pracovník Tepco pro odstavení elektrárny. Tepco do reaktorů speciální roboty schopné zvládnout pohyb po sutinách poslala už loni, ale těm zhasly motory, když se dostaly do vysoce radioaktivního vnitřku.

Ovšem cíl dostat všechno palivo ven není stejně přijímán jednoznačně kladně. Shaun Burnie z pobočky Greenpeace v Německu tvrdí, že termín je nerealistický. A Tojoši Fuketa, komisař japonského jaderného dozoru, zpochybňuje snahu dobýt všechno palivo jako takovou, prý by mohlo stačit vyzvednout, co jde, a zbytek zakonzervovat. Ostatně vybuchlý reaktor Černobylu je zakonzervován celý.

A konečně za třetí: Celá operace odstavení Fukušimy je závislá na přísunu vody, která musí konstantně chladit aktivní palivo, čímž vzniká další problém – co s touto radioaktivní vodou. Tepco dokáže z vody odstranit 62 radionuklidů, ale nikoli tritium, a nebyla tudíž schopná od místních rybářů získat povolení k vypouštění této vody zpět do Tichého oceánu. Zatím tedy skladuje statisíce tun vody v areálu a plánuje rozšíření o dalších tisíc nádrží, které by celkový objem skladované vody přiblížily miliónu tun.

Katastrofa ve Fukušimě vyhnala z domovů přes 160 tisíc lidí, z nichž 100 tisíc se stále nevrátilo. Z jejich obcí je nyní dočasné skladiště pro deset miliónů pytlů s kontaminovanou zeminou a dalšího nízkozářivého odpadu. U příležitosti pátého výročí byl publikován výzkum, že dva ze tří evakuovaných už ztratili naději, že se kdy domů vrátí.