Muneeb Hassan Alrawi a Andrew Schapiro.

Muneeb Hassan Alrawi a Andrew Schapiro. Zdroj: Americká ambasáda

Brněnská mešita.
Brněnská mešita.
Brněnská mešita.
3
Fotogalerie

Velvyslanec USA podporuje české muslimy. Bohužel zrovna ty kontroverzní

Americký ambasador Andrew Schapiro se sešel s předsedou brněnské mešity Muneebem Hassanem Alrawim. Bohužel si ovšem pan velvyslanec zvolil podporu velice kontroverzního představitele českých muslimů.

„Dostalo se mi vřelého přivítání v brněnské mešitě, která je již více než deset let důležitou součástí muslimské komunity. Zvlášť v dnešní době je nutné dělat vše pro to, abychom čelili předsudkům a podpořili ty, kteří jednají ve jménu míru a dobré vůle,“ prohlásil Schapiro.

Osobně bych pochopil, kdyby se rozhodl podpořit islámské společenství v brněnském Králově Poli vedené Abdulrahmanem Addaym. Toto společenství je přísně apolitické, osobně jsem trochu pana Addayho poznal a viděl jsem, že ho politika vůbec nezajímala a neměl žádné kontroverzní názory. Což je zásadní rozdíl proti šéfovi brněnské mešity.

Pan Alrawi figuroval v několika kauzách dotýkajících se islámského radikalismu. V roce 2000 žádal o pomoc známého extremistu Jusúfa al-Karadávího při převádění peněz z české sbírky na pomoc Palestině – nechtěl, aby na peníze viděly úřady. Alrawi odmítá považovat Hizballáh za teroristickou organizaci, jsou to podle něj jen bojovníci za svobodu, jak onehdy řekl pro MF Dnes. Jindy zase v brněnské mešitě Alrawi prezentoval kázání saúdského učence Abdullaha al-Musleha, které například vyzývalo brněnské muslimy, aby učili své děti nenávisti k nevíře v Alláha (kufr) a aby bili děti, které se nechtějí modlit. A podobné kontroverze najdeme u Alrawiho kolegů z Brna i u Muslimské obce v Praze, která spadá pod Ústředí muslimských obcí – tomu rovněž Alrawi šéfuje.

Osobně tedy chápu, že v atmosféře vzrůstajících obav z islámu a muslimů se snaží americký velvyslanec Schapiro prezentovat jako podporovatel multikulturalismu a tolerance k muslimům, ale myslím si, že udělal velkou chybu, když si vybral tak kontroverzního představitele českých muslimů, jako je pan Alrawi. Takové chování může ještě víc diskreditovat upřímnou snahu pana velvyslance podpořit toleranci a vyostřit protimuslimské nálady v české společnosti. Například i v souvislosti s tím, že poslanec za hnutí ANO Zdeněk Soukup opakovaně interpeloval ministra kultury Daniela Hermana, zda nezrušit registraci Alrawiho organizace kvůli hlásání islámského extremismu.