Debata na CNN se skoro obešla bez hádek a útoků.

Debata na CNN se skoro obešla bez hádek a útoků. Zdroj: ČTK/AP Photo/Wilfredo Lee

I Rubio začal více útočit a méně argumentovat.
Ted Cruz
Donald Trump
3
Fotogalerie

Trump si začal hrát na republikánského sjednotitele, nastal nezvyklý klid

Bez ostrých vzájemných výpadů proběhla ve čtvrtek další z republikánských televizních debat, která se tentokrát odehrála před kamerami stanice CNN na Floridě. Čtveřice prezidentských kandidátů se pět dní před klíčovými primárkami v tomto lidnatém státě pustila do věcné diskuse o tématech imigrace, volného obchodu či klimatických změn.

Narozdíl od minulých debat se kvarteto uchazečů o prezidentskou nominaci dívalo na řadu otázek podobně a útoky vůči suverénnímu lídrovi Donaldu Trumpovi byly pouze ojedinělé.

Všechny soupeře proti sobě populistický magnát sjednotil pouze v jednom případě, když se rázně vymezili vůči dalšímu z jeho kontroverzních protiislámských výroků. Trump ve čtvrtek prohlásil, že stoupenci islámu "nás nenávidí". "Máme vážný problém s nenávistí. Čelíme ohromné nenávisti," řekl Trump.

Floridský senátor Marco Rubio kritizoval tento výrok, kvůli němuž požaduje klíčová muslimská organizace v USA omluvu, a označil americké muslimy za patrioty. Rovněž Ted Cruz a John Kasich se vůči Trumpovi v tomto bodě vymezili.

Jinak se však debata nesla v nezvykle poklidném a věcném duchu, kdy se Trump snažil poprvé v rámci televizních diskusí působit jako sjednotitel roztříštěné Republikánské strany. Texaský senátor Cruz se vytrvale prezentoval jako konzervativec, který narozdíl od názorově nevyhraněného Trumpa v přímém souboji porazí očekávanou demokratickou soupeřku Hillary Clintonovou. Rubio, pro něhož budou primárky v domovském státě existenční, se v debatě pokusil zaujmout jako představitel nové generace republikánské politiky. Kasich zase cílil především na voliče ve svém Ohiu sliby pozitivních ekonomických změn.

Debata v Miami byla považována za jednu z posledních možností, kterak mohou představitelé tradičních republikánských proudů zastavit nevyzpytatelného miliardáře Trumpa na cestě k nominaci. Podle průzkumů je před úterními nominačními souboji na Floridě, v Ohiu a dalších třech státech Trump jasným favoritem.

Na Floridě, se hraje o 99 delegátů. V Ohiu, odkud pochází poslední z kandidátů John Kasich, je to 66. V obou případech bere vítěz většinovým systémem všechny hlasy. Spolu s dalšími třemi státy (Illinois, Severní Karolína, Missouri) se budou rozdělovat hlasy celkem 367 delegátů.

Podle aktuálního propočtu agentury AP má Trump zatím podporu 458 delegátů, Cruz 359 a Rubio 151, čtvrtý Kasich získal 54 delegátů. Pro nominaci Republikánské strany je nutné mít hlasy 1237 delegátů.

Floridská debata měla voličům přiblížit názory kandidátů mimo jiné na imigraci, klimatické změny či volný obchod. Právě nad tímto tématem došlo k dalšímu ze střetů, když Cruz zpochybnil Trumpovu shanu zavést až 45procentní clo na dovoz některého zboží z Číny a dalších zemí. "Lidé si pak budou kupovat tuzemské výrobky. Postavíme tu naše továrny a budeme vyrábět vlastní produkty," snažil se přesvědčit diváky o smysluplnosti svého plánu newyorský magnát, který sám některé produkty svých firem vyrábí v Číně.

Konzervativní senátor však označil zamýšlené clo za příčinu budoucího zvýšení cen pro Američany: "Clo je daň, kterou zaplatíte vy, Američané."

V otázkách imigrace či klimatických změn však celé kvarteto vesměs prezentovalo podobné konzervativní návrhy. Spojené státy v případě vítězství kohokoli z nich budou tvrdě postupovat vůči ilegálním imigrantům a zmírní současnou politiku podpory obnovitelných zdrojů prosazovanou Barackem Obamou.