Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: čtk

Merkelová se dohodla s Tureckem na přesunutí hranice, na než migranti mohou žádat o azyl
Merkelová se dohodla s Tureckem na přesunutí hranice, na než migranti mohou žádat o azyl
Angela Merkelová jednala v Ankaře už předtím.
Merkelová se dohodla s Tureckem na přesunutí hranice, na než migranti mohou žádat o azyl
Demonstrace Pegidy
10
Fotogalerie

Dohodou s Tureckem Merkelová všem vypálila rybník. Klobouk dolů

Time ji dal na obálku jako osobnost roku plným právem. Vypálit všem rybník jedinou dohodou s Tureckem, tedy pokud bude naplněna, ale nejspíš bude, protože na ní mají zájem všichni, teď zbývá než usmlouvat cenu? Neskutečně elegantní řešení. Vyřešit svůj, německý i evropský problém, navíc tak, že na tom Německo nejenže neprodělá, spíš dost vydělá.

A přitom jí stačilo svést politiky i novináře na falešnou stopu jednoduchou kouřovou clonou – nemám alternativní řešení – a vystrašit je, že by problém mohl ještě dále nekontrolovaně gradovat. No bodejť by měla alternativní řešení, když ho nepotřebuje. Musí se nesmírně bavit a tipovat, kdy to ostatním dojde a kdy především politici i novináři jí přestanou ozlomkrk skákat na špek jako lumíci.

No, brzo to nebude, tipuji první opatrné vlaštovky tak na konci tohoto roku. Pravda, jsou i výjimky, kanadská vláda už před časem také nelenila, bleskově se přihlásila o svůj podíl na kořisti a obratem přijala přes 26 000 Syřanů, aby ji někdo nepředběhl, a britská také rozhodla o výběru azylantů v táborech. U nás si to zatím uvědomil jen Bohuslav Sobotka, a abych byl objektivní, už před půlrokem i Martin Komárek.

Azylové zákony EU jsou postavené na jednoduchém darwinismu: prokaž, že máš odhodlání, fyzickou sílu a finance na to, aby ses dostal na hranice EU, jinde o azyl žádat nemůžeš, a nám bude stát za to to uvážit. Jinak pokud máš peněz dost, prosím, stačí si požádat o vízum, my tě rádi uvidíme. Takových je ročně přes dva milióny z celého světa, aniž to kohokoli vzrušuje.

No a co teď Angela Merkelová EU dohodla? Její lidé si nepochybně na základě podrobných a pečlivých statistik Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) spočetli, že návratnost nákladů na uprchlíky ze Sýrie je velmi výhodná kvůli jejich vzdělání a kvalifikaci a že se vyplatí sáhnout k dnes nevídanému kroku – předsunutí hranice, na něž lze žádat o azyl, až do Turecka.

Tam ovšem lze o azyl jen žádat, nikdo nemá nárok, že ho cílová země musí ze zákona projednat. Jen tak na okraj, málokdo si pamatuje, že v šedesátých a sedmdesátých letech řada zemí, vedle Německa například Švédsko, prováděla aktivní nábor třeba právě v Turecku. Průmysl potřeboval pracovní sílu.

Těch much, které Angela Merkelová zabije jednou jedinou dohodou, je ale víc. Uzavřením hranice na Balkáně a na turecko-řecké hranici radikálně omezí proud uprchlíků. Tím uklidní politickou situaci doma i v Evropě. Pravda, bude to něco stát. Ale koho? Německo? Celou EU + trochu NATO – náklady na patrolování na moři.

Ale počítejte se mnou: Německo i EU by na humanitární pomoc uprchlíkům do Turecka stejně poslaly nemálo peněz, určitě o dost méně, ale poslaly. Jenže to hlavní, Německo touto dohodou nesmírně získá, protože všechny ostatní země EU se složí na to, aby Německo ušetřilo přes osmdesát procent nákladů na svůj azylový provoz.

V roce 2015 Syřané tvořili 36 % žadatelů o azyl. Ostatní, najmě Balkánci, kromě Iráčanů, Afghánců a Eritrejců, měli mizivou šanci azyl získat. Celkem za rok 2015 požádalo o azyl v Německu 806 563 lidí. Azyl byl udělen 140 915 žadatelům. Německá vláda počítala loni v létě s 800 000 žádostmi, její předpoklad v době, kdy uprchlická vlna ještě zdaleka nenabrala sílu, byl tedy neuvěřitelně přesný. Odchylka? 0,82 %. Azyl získalo 17,5 % žadatelů. Náklady na projednání více než osmdesáti procent zamítnutých žádostí plus samozřejmě nemalé náklady na následné vyhoštění tedy byly z hlediska státu krajně neefektivním výdajem. Touto dohodou Německo jedním šmahem ušetří přes osmdesát procent nákladů, s tím se může grandiózně plácnout přes kapsu při štědré pomoci Turecku, a ještě mu dost zbude.

Tím, že Angela Merkelová zařídila potenciálním žadatelům o azyl maximální ztížení cesty do EU, sáhla k darwinismu aktivnímu. Na hranice EU se dostanou jen ti ještě schopnější a kvalitnější než doposud.

Dalším motivem může být i to (a já tomu začínám věřit čím dál víc), že přírůstek obyvatelstva Velké Británie hlavně díky imigrantům povede k tomu, že Spojené království kolem roku 2060 bude mít více obyvatel než Německo. Teď má Německo 81 miliónů obyvatel, což je v EU nejvíc, a Velká Británie 64. Podle prognóz by však baby boom mezi přistěhovalci vedl k tomu, že v roce 2060 by Británie měla už 77 miliónů obyvatel. Naopak Německo, jež má podle posledních studií nejnižší porodnost na světě, by za nadcházejících čtyřicet pět let spadlo na 67 miliónů. A podle jiných pramenů by se Velká Británie mohla stát největší ekonomikou v Evropě, ale jen pokud nechá vrátka imigraci otevřená. Francie by byla druhá a Německo až třetí. Takže je to vlastně boj o cenné imigranty.

I evangelické založení Angely Merkelové z toho bude něco mít: Turci by měli Syřanům umožnit legálně pracovat a zařídit, aby bezmála milión syrských dětí začal chodit do školy.

Zkrátka a dobře, podle upgradovaného přísloví dosáhla Angela Merkelová toho, že (německý) vlk se přežere a koza zůstane celá. Tak vypadá politik světového formátu.