Premiér Fico

Premiér Fico Zdroj: Lubomír Kotrha

Ropucha v ústech Fica a varování Sobotkovi. Zahraniční ohlasy na slovenské volby

Slovensko skončilo po volbách s kocovinou, která je varováním i pro ostatní, například pro českého premiéra Bohuslava Sobotku. Ve svém komentáři to dnes napsal rakouský deník Der Standard. V sobotních volbách se dostali do parlamentu pravicoví radikálové ze strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko a z výsledku těžily i takzvané protestní strany.

Maďarský list Népszabadság zase napsal, že slovenský premiér Robert Fico svou předvolební rétorikou vypustil z lahve zlého džina. Při sestavování vlády tak nyní musí spolknout nejen hořké pilulky, ale také ropuchu.

"Nově vzniklá situace se směsicí stran je pro zemi hořká, také je ale Jobovou zvěstí pro ty Evropany, kteří v řešení globálních problémů důvěřují raději společnému postupu než samostatnému národnímu přístupu. Až Slováci v červenci převezmou předsednictví EU, tak bude pravděpodobně provizorně slepená vláda odpovědná zcela roztříštěnému parlamentu, kde mimo jiné bude sedět i krajně pravicová Lidová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby," napsal Der Standard.

Rakouský deník se domnívá, že by se slovenská kocovina mohla stát varováním pro ostatní. "Například pro sociálnědemokratického premiéra Bohuslava Sobotku. Sobotka na rozdíl od Fica akceptoval dohodnuté kvóty EU na přerozdělení běženců a neustále se straní xenofobních výroků prezidenta Miloše Zemana. Vnitropoliticky ale kvůli tomu čelí tlaku," poznamenal Der Standard s tím, že Fico ukázal, že vynesení nacionální karty může skončit Pyrrhovým vítězstvím, které uškodí straně, zemi i Evropě. "Politické cunami sobotního večera zavinili politici svými hrubými chybami. Robert Fico si myslel, že přehnaným důrazem na uprchlickou krizi může pustit ze zřetele komplikované problémy zdravotnictví a vzdělání. Svou taktikou ale z lahve vypustil škodlivého džina. Na jím rozdmýchané xenofobii si svou kampaň postavil rasista Kotleba," napsal maďarský list Népszabadság.

Kdo se teď pokusí sestavit funkční vládní koalici, bude podle maďarského deníku muset spolknout nejen hořké pilulky, ale i ropuchu. "Robert Fico, který si chce udržet ochabující moc, se k tomu již přihlásil," dodal.