Producenti filmu Kobry a užovky Jan Prušinovský a Ondřej Zima

Producenti filmu Kobry a užovky Jan Prušinovský a Ondřej Zima Zdroj: ČTK

Alena Mihulová získala Českého lva za nejlepší herecký výkon ve filmu Domácí péče
Mimořádným počinem v oblasti audiovize byla vyhlášena III. část internetového seriálu Kancelář Blaník. Zprava: producent Milan Kuchynka, režisér Marek Najbrt, herec Marek Daniel
Petr Zelenka získal cenu za nejlepší scénář k filmu Ztraceni v Mnichově
3
Fotogalerie

Lvy ovládly Kobry a užovky

Nejvíce Českých lvů - šest - převzali v pražském Rudolfinu tvůrci filmu Kobry a užovky v čele s producenty Ondřejem Zimou a Janem Prušinovským, který byl i režisérem. Proměnili polovinu z tuctu nominací. Tři prestižní ocenění České filmové a televizní akademie získala pohádka Alice Nellis Sedmero krkavců. Po dvou soškách si odnesly česko-německý snímek Schmitke a projekt Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově. Ten s 15 nominacemi patřil letos k favoritům 23. ročníku.

 

Kobry a užovky zvítězily v kategoriích Nejlepší film a Nejlepší režie. Dále zabodovaly v hereckých kategoriích - ocenění si odnesli Matěj a Kryštof Hádkovi (Matěj ceny převzal i za svého bratra) a herečka Lucie Žáčková. Šestého Českého lva dostal kameraman Petr Koblovský.

Čtvrtou hereckou cenu získala Alena Mihulová za hlavní roli ve filmu debutujícího Slávka Horáka Domácí péče. Originální komedie Ztraceni v Mnichově vynesla Zelenkovi Českého lva za scénář; za nejlepší střih byl oceněn Vladimír Barák. Ocenění za mimořádný přínos české kinematografii převzal za potlesku přítomných kameraman Stanislav Milota. Jeho jméno oznámily Magda a Emília Vášáryovy.

Film Schmitke debutujícího Štěpána Altrichtera se prosadil díky zvuku Christopha de la Chevallerie a hudbě Johannese Repky. Pohádka Sedmero krkavců zabodovala v kategoriích Nejlepší filmová scénografie (Ondřej Mašek, Peter Čanecký), Nejlepší kostýmy (Kateřina Štefková) a Nejlepší masky (Juraj Steiner).

Nejlepším dokumentem byl vyhlášen snímek producentky a režisérky Jany Ševčíkové Opři žebřík o nebe. Mimořádným počinem v oblasti audiovize byla vyhlášena III. část internetového seriálu Kancelář Blaník.

Ve filmové oblasti letos vybírali z celkem 42 celovečerních hraných, animovaných a dokumentárních filmů uvedených do distribuce v roce 2015. Moderátorkou přímého přenosu České televize byla Lucie Výborná, která v roli předávajících Českých lvů přivítala po loňských lékařích osobnosti z oblasti vědy.