Petr Kellner je 98. nejbohatší muž na světě

Petr Kellner je 98. nejbohatší muž na světě Zdroj: ČTK

Daleko za Kellnerem je i Donald Trump, podle žebříčku Forbes mu patří 324. místo
Andrej Babiš se svým majetkem řadí na 688. místo
Kontroverzní italský expremiér Berlusconi je na 188. příčce
3
Fotogalerie

Kellner se usadil mezi stovkou nejbohatších lidí světa. Donald Trump je o více než dvě stě příček níže

Hned dva letošní nejprestižnější žebříčky nejbohatších lidí světa potvrzují, že Petr Kellner se pevněji usadil v první stovce dolarových miliardářů. Časopis Forbes ho řadí s majetkem v hodnotě 10,6 miliardy dolarů (v přepočtu 261 miliard korun) na 98. místo na světě, konkurenční index Bloomberg Billionares ho měl tento pátek dokonce na 80. místě s 11,6 miliardami dolarů (286 miliard korun).

Postavení nejbohatšího Čecha se tak postupně v žebříčku nejbohatších lidí spíše upevňuje, hodnotu jeho majetku zvyšují podnikatelské aktivity s ním spojených firem v Rusku nebo Číně.

Existuje ještě jeden žebříček nejbohatších lidí a ten sestavují v Číně. Jmenuje se Hurun Global Rich a letos byl zveřejněn 24. února. V něm figuruje Petr Kellner na 102. místě.  

V souvislosti s bohatými lidmi se v posledních měsících neustále píše o majetku Donalda Trumpa, protože ten usiluje o nominaci republikánské strany na prezidenta USA. Trumpa najdeme v žebříčku Forbesu na 324. místě se 4,5 miliardami dolarů. Čínský Hurun ale tvrdí, že je to o dvě miliardy více. 

Pokud jde o politiky, tak ministr financí, šéf hnutí ANO a majitel holdingu Agrofert Andrej Babiš se nachází na 688. místě s odhadovanou hodnotou majetku 2,5 miliardy dolarů (necelých 62 miliard korun). Z dalších politiků je Forbesu najdeme například italského expremiéra Silvia Berlusconiho s 6,2 miliardami dolarů (188. místo) či bývalého thajského předsedu vlády Thaksina Šinawatru s, 1,6 miliardami.

Nejbohatším člověkem planety je podle Forbesu pořád zakladatel společnosti Microsoft Američan Bill Gates se 75 miliardami dolarů. Druhý je Španěl Amancio Ortega, kterému patří kromě jiného například oděvní firma Zara (67 miliard). A třetí místo zaujímá americký finančník Warren Buffett se 60,8 miliardami dolarů. V těchto třech případech se žebříčky Forbesu a Bloombergu shodují, ten druhý ale přisuzuje všem jmenovaným ještě větší hodnotu majetku. Hurun má Ortegu na třetím místě.