Na Slovensku probíhají volby do parlamentu, favoritem je Fico

Na Slovensku probíhají volby do parlamentu, favoritem je Fico Zdroj: čtk

Volební kampaň ovlivnila migrační krize, na snímku uprchlický tábor na makedonsko-řecké hranici, blízko města Gevgelija
Robert Fico ve volbách vsadil na strach z uprchlíků
Do voleb kandidují i některé ultrapravicové strany
3
Fotogalerie

Slováci vybírají nové poslance, Ficův Směr-SD asi ztratí většinu

Slováci od dnešního rána ve volbách rozhodují o novém složení parlamentu. Favoritem na vítězství je vládní Směr-sociální demokracie (Směr-SD) premiéra Roberta Fica, který podle dřívějších průzkumů veřejného mínění ale přijde o stávající většinu ve sněmovně.

Zhruba 4,4 milionu voličů si může vybrat z více než dvou desítek stran a hnutí. Z nich asi třetina má reálnou šanci získat alespoň pět procent hlasů, což je podmínkou pro zisk křesel ve sněmovně. O 150 poslaneckých mandátů se uchází téměř 2900 kandidátů.

Hlasování skončí dvě hodiny před půlnocí. Konečné výsledky by měly být známy v neděli.

Volby se konají ve stínu migrační krize v EU, která sice Slovensko přímo nezasáhla, ale byla jedním z hlavních témat kampaně. Ficova vláda se loni postavila proti přerozdělování uprchlíků mezi členské státy EU na základě povinných kvót a toto rozhodnutí většiny zemí evropské osmadvacítky napadla žalobou u unijního soudu. Migrační kvóty odmítly také strany pravého středu, které na rozdíl od Fica ale zpravidla nevyhrocovaly kampaň negativními vyjádřeními vůči uprchlíkům.

Nový kabinet na začátku července převezme vůbec první slovenské předsednictví v EU, do které Slovensko vstoupilo v roce 2004.

Parlamentní volby na Slovensku se řídí novými pravidly. Během dvou týdnů před hlasováním a v den voleb do uzavření volebních místností je zakázáno zveřejňovat volební průzkumy, ve čtvrtek zase začalo platit moratorium na kampaň.