Letadlo easyJet - ilustrační foto

Letadlo easyJet - ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Vyhrocená panika. Brita vyloučili z letu kvůli tomu, že měl na telefonu slovo „modlitba“

Brit nigerijského původu byl minulý čtvrtek vyloučen z letu společnosti easyJet z Lutonu do Amsterdamu, když jeho soused uviděl na jeho telefonu konverzaci o „modlitbě“ a nahlásil to personálu.

Čtyřicetiletý Laolu Opebiyi z Londýna si psal ve whatsappové konverzaci s ostatními „ISI muži“, když mu spolucestující nahlédl přes rameno a uviděl pasáž obsahující slovo „modlitba“, píše server The Guardian. Pasažér se po chvíli vydal za palubním personálem a ten ho vpustil do kokpitu. Po čtvrthodině se vrátil a s tím, že je mu špatně a nepoletí, opustil letadlo.

Pro Opebiyiho však teprve vše začalo. Po pár minutách, co jeho soused odešel, si pro něj přišli dva ozbrojení policisté, vyžádali si jeho telefon a řekli mu, ať si vezme všechny své věci a následuje je do terminálu. Tam mu potvrdili, že ho podezřívají z toho, že je bezpečnostním rizikem. Opebiyi na to řekl, že je křesťan, ukázal svou bibli a vysvětlil, že „ISI“ vychází z biblického akronyma verše z knihy Přísloví „železo železem se ostří (iron sharpens iron)“. Detektiv se ho také zeptal, kam chodí do kostela, jak dlouho a zda nechce změnit konfesi.

Po výslechu ho detektiv zprostil podezření a dovolil mu pokračovat v letu, jenže kapitán letadla jej přesto odmítl vzít na palubu. Opebiyi tak potupně musel přes tři hodiny čekat na další let. A když ho policista doprovodil k přepážce pro novou letenku, další nemilé překvapení: sedm pasažérů z jeho původního letu. Ze strachu vystoupili z letadla a chtěli využít další spoj. Pokud on bude v letadle, ona nepoletí, zaslechl popotahovaný obchodní analytik jednu z nich.

EasyJet se Opebiyimu omluvil, detektiv vyjádřil politování nad tím, co se mu přihodilo, ale to nic nemění na tom, že Opebiyi se nyní obává, že je na listině lidí, kteří jsou prověřováni při každém letu. Když se následující den z Amsterdamu vrátil, nepustil ho jeho elektronický pas automaticky, ale musel před imigračního úředníka.

„Někdo uviděl na mém telefonu slovo ,modlitba‘, na základě mého vzezření měl pocit, že bych mohl být terorista, a já si teď nemůžu být jistý, že budu moci volně cestovat z Velké Británie a zpět,“ prohlásil: „Pokud se takovéhle úzkoprsosti a iracionálnímu strachu poddáme, řekl bych, že teroristé dosáhli, čeho chtěli.“