Tohle není váš běžný komiks.

Tohle není váš běžný komiks. Zdroj: Profimedia.cz

Jako splašený.
No nezabili byste ho?
Včetně o toho o vstupu do kolejiště.
3
Fotogalerie

Co sledovat na českém Netflixu? Jessicu Jones – superhrdinku, která se vyrovnává se znásilněním

Do našich životů vstoupil Netflix, který vám umožní se za peníze dívat na seriály, které už máte dávno zadarmo stažené. Dobře, to je možná trochu cynický přístup. Na Netflixu toho najdete docela dost (i když ani náhodou ne tolik kolik v zahraničí; spíš je to zatím jen taková decentní ochutnávka), s titulky – a navíc se už nebudete musit v noci budit hrůzou zpocení, že porušujete zákon.  

Takže je dobré upozornit na některé věci, které by vám třeba mohly uniknout a pak byste toho na stará kolena litovali. (Což nás vůbec přivádí k otázce, jak stará ta kolena musí být, abyste na nich mohli litovat – a proč zrovna kolena a ne třeba... ne, loket ne, ten už je „zač je toho“... ale třeba ohryzek; upřímně, na starý ohryzek by se mi litovalo mnohem lépe.) No, prostě jednou z těch věcí, které byste neměli prošvihnout, je seriál Jessica Jones. Což je, jak byste možná neuhádli, superhrdinský seriál.

A je to dost netradiční superhrdinský seriál.

Začneme od začátku. Televizní seriály podle komiksů se donedávna řídily několika zákonitostmi. Byly pro teenagery, věnovaly se nějaké dostatečně známé postavě, v každém díle se objevil nový protivník... a podobně, jako se v Kobře 11 musejí vyskytnout aspoň dvě velké bouračky, tak tady musel hrdina aspoň dvakrát použít své schopnosti. Efektně, ale v rámci televizního rozpočtu.

Tak tohle už se pomalu začalo měnit (třeba i díky Daredevilovi), ale Jessica Jones v tomhle šla ještě dál. Porušila snad všechny zákony žánru.

Včetně o toho o vstupu do kolejiště.Včetně o toho o vstupu do kolejiště.|Profimedia.cz

Především se tenhle seriál nevěnuje žádné slavné postavě. Flash, Daredevil, Superman, Green Arrow, Batman, X-Meni... všechno to jsou hrdinové s tradicí delší než káva Dadák. Zato Jessica Jones je zbrusu nová postava. Poprvé se objevila až v roce 2001 v komiksu Alias a stojí za ní expert na živé dialogy Brian Michael Bendis. Ten psal třeba Daredevila, Ultimate Spider-Mana... ovšem začal jako autor komiksů z žánru drsné školy a noiru. Do toho spadá jak jeho Sam a Twitch, tak kriminálka z prostředí superhrdinů Powers (také byl podle toho seriál) či právě komiks Alias, ve kterém bývalá superhrdinka Jessica Jonesová vyšetřuje zločiny v marvelovském vesmíru... a občas se i připlete do světa těch velkých borců. Kupříkladu hned v prvním příběhu má sledovat jistého Stevea Rogerse a spíš než to, s kým zahýbá, zjistí, že po večerech melouchaří jako Captain America.

Byl to pohled na superhrdinský svět zespoda. Bez efektů, akčních soubojů, postavený spíš na dialozích. A ty Bendis umí. Tady je třeba scéna z policejního výslechu hlavní hrdinky:

Pořád máte ty… jak se to mu říká…“
Co?“
No… jak se tomu říká…“
Netuším.“
Ty… ty schopnosti a možnosti, kterými normální smrtelník nevládne.“
Asi jo.“Asi jo?“
Mám. Mám je.“
Bezva. Ale už nejste superhrdinka?“
Ne.“V penzi?“
Jo.“
A co umíte?“
Nevím… Věci.“
Jste silná?“Silnější než vy? Ano.“
Vyhrožujete mi?“
Ne. Odpovídám na vaši otázku.“
Hmm.“
Ale jestli se ptáte, tak ano. Mohla bych… kdybych chtěla… klidně odejít. Ale neodejdu.“
Pořád mi to zní jako vyhrožování.“
No… to je váš problém. Nemyslela jsem to tak.“
Tak proč to neuděláte?“
Proč odsud neodejdu? No, řekla bych, že bych si tím docela zadělala na problémy, ne?“
Umíte lítat?“
Ani ne.“
Ani ne?“
Ani ne.“
Co to znamená 'ani ne'?“
To znamená ani ne. Já… já… umím vzlítnout… jo? Ale neumím… neumím zase tak dobře přistávat. Takže to zas tak moc často nedělám. Jako spousta věcí na světě, ani lítání není taková sranda, jak si představujete. Věřte mi.“
Možná to chce cvičit?“
Myslíte?“
Můžete se natahovat?
Co? Ne.“
Žádné natahovací schopnosti?“
Ne.“
Škoda. Můžete být neviditelná?
Ne.“
"Můžete se zvětšit?"
Promiňte, ale co to má co společného s tím, proč mě tu držíte? Chci říct… snažím se spolupracovat ze všech svých sil… ale nějak to přestávám chápat. Můžu si zavolat?
Samozřejmě.“
Takže?“
Víte, kdo si chce obvykle zavolat?“
Kdo?“
Lidé, co jsou vinní.“

Možná právě tyhle civilní a úderné dialogy zaujaly producenty, kteří, když měli vybrat nějakou další komiksovou postavu pro seriál, nesáhli po žádném velkém superborci, ale po soukromém očku, které má trochu schopnosti.

Ovšem i dál se seriál dost liší od toho, co známe. Je mnohem dospělejší, temnější a vážnější. O čemž vypovídá i další fakt - žádný kostým. Oukej, kostým není ani v Daredevilovi, ale jenom v první sezóně. A v Arrowovi máme pocit, že kostýmem hlavních hrdinů je být do půli těla. Ale stejně. Jessica Jones nemá a patrně ani nebude mít nikdy žádný kostým. Ostatně, ani její schopnosti nejsou nic extra – je prostě jen silnější. To je všechno. S tím by jí do Ligy Spravedlnosti nevzali.

Ale největší změnou je tempo seriálu. Žádné uzavřené příběhy. Žádní padouši pro každý díl. Žádná akce. Celou sezónu tvoří jeden jediný dlouhý příběh a má jen jednoho jediného padoucha. Zato ale pořádného. Vzal si jméno Kilgrave a má fakt nepříjemné schopnosti. Ovládá lidi. Stačí mu promluvit a všichni dělají to, co si přeje. A bohužel si přál, aby si ním Jessica Jones chodila. A spala. A někoho pro něj zabila.

No nezabili byste ho?No nezabili byste ho?|Profimedia.cz

Jessica Jones je v podstatě komorní až noirový příběh s hrdinkou, která se vyrovnává se svým znásilněním. Jasně, bylo provedeno pomocí superschopností, ale stejně. Podařilo se jí utéct vězniteli a zabít ho... aspoň to si donedávna myslela. Jenže teď se zdá, že se Kilgrave vrátil. A chce ji zpátky.

Vzhledem k tématu nikoho asi nepřekvapí, že je seriál hlavně dámská jízda. Jo, muži v tomhle seriálu dělají spíš jen přihrávače nebo záporáky. A v tohle ohledu zabodovali, protože démonického Kilgravea tu hraje David Tennant, známý především ze seriálu Doctor Who. Už jen to je důvod pro sledování. Pokaždé, když se Tennant objeví, je o napětí postaráno. I když ho má divák zafixovaného jako potrhlého cestovatele časem a prostorem, tak tady je sice taky potrhlý, ale rozhodně ne moc milým způsobem. Jde z něj hrůza.

Jessicu Jones hraje Krysten Ritter, které si seriáloví znalci mohli všimnout v Perníkovém tátovi. Hraje tu taky Carrie-Anne Moss. Ještě nedávno to byla sexbomba z Matrixu – a teď už hraje stárnoucí lesbické právnické mrchy. Ten čas ale letí.

Jako splašený.Jako splašený.|Profimedia.cz

Jessica Jones je poměrně zajímavá hrdinka, i když je v první sezóně v takovém presu, že není moc snadné poznat, jaká je doopravdy. Víme jen, že měla dost krušné mládí, má problémy projevovat emoce.. zato jí nedělá potíže někoho využít či použít jako návnadu.

Čili je v podstatě stejná jako v komiksu.

Stejně jako Kilgrave, který je i tam Jessičin úhlavní nepřítel (jen má v komiksu dvě „l“). V komiksu ale byla Jessica původně superhrdinkou jménem Jewel, poletující ve fialovém kostýmu - než ji Killgrave ovládl a postavil proti ostatním členům týmu. Pak se na superhrdinství vykašlala a začala spíš šťourat lidem do soukromí. I v komiksu chodila s Lukem Cagem, se kterým má momentálně dítě. Ovšem třeba prášky polykající Nuke (tady ještě jako agresivní polda) je postava z Daredevila... a v komiksech se objevuje i Trish Walker alias Hellcat. Tady není superhrdinka, ale čistě rozhlasová moderátorka. Matku má však nesnesitelnou jak v komiksu, tak v seriálu.

Jessica Jones je rozhodně zajímavý seriál – jen je otázkou, jestli se dá v takhle silné atmosféře pokračovat a jestli bude další sezónu fungovat, i pokud nebude mít Jessica takhle silného a osobního protivníka. Ale pokud vás tato hrdinka zaujme, nemusíte se bát, že byste o ni přišli. Nejenže se plánuje druhá sezóna, ale chystá se i nový seriál, kde se Jessica spojí s Lukem Cagem a Iron Fistem a budou bojovat se zlem coby Defenders. No, to už vypadá až příliš klasicky. Ale Netflix má rozhodně zajímavé komiksové seriály, takže si, doufejme, udrží dospělý styl a nebude z toho druhé Smallville či Arrow.