Martin Patoprstý hajluje s kamarády ve vaně. To ho stálo místo na kandidátce.

Martin Patoprstý hajluje s kamarády ve vaně. To ho stálo místo na kandidátce. Zdroj: blackblog.sk

Kandidát do parlamentu Rastislav Rogel na oslavách svých narozenin s „humorným“ dortem.
Slušnost nade vše.
Chuligán a odvolaný kandidát do parlamentu Martin Patoprstý na fotbale jako fanoušek Slovanu Bratislava. Je dole uprostřed.
Kandidát Rastislav Rogel v televizním seriálu s „hitlerovským“ tričkem Eighty Eight.
4
Fotogalerie

Slovenské volby: Na kandidátky si pár stran pustilo i vyslovené nácky

Sobotním parlamentním volbám na Slovensku předcházejí i skandálky místní neonacistické scény, jež se přes různé politické strany snaží dostat do parlamentu. A není vyloučeno, že některým radikálům by se to mohlo i podařit.

Největší haló na předvolebním Slovensku vyvolala kandidatura proslulého fotbalového chuligána Martina Patoprstého, který se objevil na kandidátce nacionalistické Slovenské národní strany, jež by se podle průzkumů do parlamentu měla dostat. Patoprstý doufal, že se mu podaří z nevolitelného 103. místa „prokroužkovat“ za pomoci svých kumpánů až do Národní rady Slovenské republiky.

Jenže na webu blackblog.sk se minulou sobotu objevily fotky, na nichž tento třicetiletý muž hajluje ve vaně s „přáteli“. Včera ho proto strana z kandidátky stáhla. Zvláštní ale je, že Patoprstý, který patří k nejznámějším chuligánům fotbalového klubu Slovan Bratislava, působí již od roku 2014 jako komunální poslanec v bratislavské městské části Ružinov. Mimochodem je i členem radniční komise školství, kultury a sportu… V komunálních volbách kandidoval jako nezávislý s podporou vládnoucí sociálně demokratické strany SMĚR – SD premiéra Fica, a dokonce i s nepochopitelnou podporou Strany zelených.

Patoprstý byl kdysi zakládajícím členem neonacistické kapely The Messerschmitts, jejíž název odkazuje na německé stíhačky z druhé světové války. O mentální úrovni odvolaného kandidáta i skupiny svědčí píseň Plyn, totiž variance na Lucii Bílou. Všechny ty jinotaje posuďte sami:

Plyn už syčí z trúby von
zatvorím ti dvere na balkón
Cyklón tvoj život odnesie
prac sa preč, už ťa tu neznesiem!

Plyn už syčí z trúby von
počuješ odbíjať tvoj zvon
Dušu čiernu a v srdci nosíš hnus
už je koniec, už len čakaj na funus!

Plyn už z trúby nesyčí
už nechcem trpieť ten tvoj ksicht opičí
Spolu s trúbou nám poslúži aj pec
domáce spotrebiče sú veľmi dobrá vec!

Ale fotbalový nácek není jediný v nynějších volbách. Na kandidátce Ľudové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby (známý a kontroverzní župan – jakože hejtman — v Banské Bystrici) pak najdeme kontroverzního herce Rastislava Rogela. Ten býval členem neonacistických kapel Juden Mort a Krátký proces. A probíhal s ním i soud za bitku v jednom bratislavském podniku v létě 2008, u které zněla fašistická hesla. Soud jej ale osvobodil. Rogel v jednom televizním seriálu účinkoval v tričku Eighty Eight – čísla 88 jsou u neonacistů symbolem nacistického pozdravu Heil Hitler.

Další dva členové strany Mariana Kotleby, jež má podle průzkumů kolem 2,5 až tří procent preferencí, pak zveřejnili na sociálních sítích před volbami banner s heslem: „Zatočíme s asociály a politickými zloději. Pošleme je do pracovních táborů!“ Na pozadí byla fotka vězňů, kteří připomínají oběti nacistických koncentračních táborů. Případu se už věnuje policie.

Sobotní volby sice jednoznačně vyhraje vládní Ficova strana SMĚR – SD, ale není vyloučeno, že někteří kandidáti se silně fašizujícími názory by se mohli na kandidátkách některých subjektů skutečně dostat do slovenského parlamentu.