Sucho - ilustrační foto

Sucho - ilustrační foto Zdroj: Pixabay

Středozemní moře - ilustrační foto
Poušť v Maroku - ilustrační foto
Pobřeží Středozemního moře - ilustrační foto
3
Fotogalerie

Na Blízkém východě trvá nejhorší sucho za 900 let. Vědci se bojí změn v celém Středomoří

Americká vesmírná agentura NASA a její vědci oznámili, že rozsáhlé oblasti Blízkého východu trpí už téměř 20 let největších suchem, jaké zde bylo zaznamenáno za posledních 900 let. Podle expertů to může mít vážné důsledky na život v dotčených zemích, může to vyvolat zvýšenou migraci a tato situace se navíc může rozšířit na celé Středomoří. To by pak mohlo mít negativní důsledky i pro jižní státy Evropy.

Vědci dlouhodobě studovali historii sucha pomocí stromů a jejich pozůstatků na Kypru, v Izraeli, Jordánsku, Libanonu, Sýrii a Turecku.

„Rozsah změn klimatu na Blízkém východě je skutečně mimořádný. Sucho, které postihlo tento region zejména mezi lety 1998 až 2012, bylo nejhorší zhruba od roku 1100,“ tvrdí Ben Cook, hlavní autor studie, který pracuje jako klimatolog pro NASA a Kolumbijskou univerzitu v New Yorku.

Výsledky studie mají být zveřejněny v časopise Journal of Geophysical Research: Atmospheres.

Podle vědců je tu ale ještě další problém: zkušenosti z historie ukazují, že pokud dlouhodobým suchem trpí východní Středomoří, tak podobná situace postupně nastane i v jiných regionech kolem celého Středozemního moře. To by mohlo mít podle odborníků vážné dopady i na jižní a západní Evropu.

Pokud jde o sucho a následné problémy s vodou, k podobným výsledkům jako NASA nedávno dospěly i výzkumy vědců ve Spojených arabských emirátech.