Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK/PA/HO

Samuel Colt (1814-1862)
2
Fotogalerie

Zatraceně nízko u pasu: Legendární Colt slaví 180 roků

Před 180 lety, 5. března 1836, byl v Patersonu ve státě New Jersey vyroben první revolver značky Colt. Jeho vynálezce s ním neměl okamžitý úspěch, ale nakonec se splnění amerického snu dočkal. Zbraň Samuela Colta, ve které se natažením úderníku posouval automaticky dále zásobník s pěti či šesti náboji, se stala "bestsellerem" dobývání amerického západu i občanské války Severu proti Jihu.

Samuel Colt, který se narodil 19. července 1814, byl svůj již od mládí. Ve 14 letech prchl z otcovského domu a odplul jako plavčík do Indie. Již na této cestě prý vyřezal prototyp budoucího bubínkového revolveru ze dřeva.

Po návratu do Spojených států si svůj vynález nechal patentovat a díky pomoci strýce v roce 1936 postavil v Patersonu vlastní továrnu, kde začal vyrábět tři druhy revolverů a dva druhy pušek.

Po pár letech ji musel z finančních důvodů zavřít, ale již v polovině 40. let se jeho střelné zbraně nebývale osvědčily při konfliktech v Texasu s indiány a během války mezi Mexikem a USA. Coltově slávě a bohatství již nestálo nic v cestě.

V roce 1855 Colt obnovil svoji továrnu v rodném městě Hartfordu (stát Connecticut), kde sídlí dodnes. Muž, který výrazně přispěl k rozkvětu zbrojního průmyslu v Americe, zemřel v 47 letech 10. ledna 1862.