T. G. Masaryk

T. G. Masaryk Zdroj: Josef Jindřich Šechtl CC-BY-SA-3.0

Z Lenina Lennon. Ukrajina horečně přejmenovává ulice, boří sochy. Mizí Rusové, přibyl Masaryk

Ve vesnici Kalyny na Zakarpatské Ukrajině tento týden přejmenovali Leninovu ulici na ulici Johna Lennona. Ve vesnici Mižhirja (česky se jmenuje Volové a v letech 1918 až 1938 byla součástí Československa) se zase ulice Družstevní změnila na ulici Tomáše Masaryka, na počet prvního prezidenta. Podobná situace panuje na celé Ukrajině – celá země horečně přejmenovává ulice, školy, náměstí a odstraňuje všechno, co připomíná dobu komunismu, ale i mnohá jména spojená s Ruskem a Rusy.

Některé změny vycházejí ze zákona o „dekomunizaci“, který přijal loni v dubnu ukrajinský parlament. Ze školských osnov byly proto vyjmuty všechny předměty, které i jen vzdáleně podporovaly komunistickou ideologii či pochvalně hovořily o historii komunistické strany. Byly demontovány sochy Lenina a dalších představitelů bolševismu. Mizí i názvy spojené s Ruskem, a to v důsledky války na východní Ukrajině. Antipatie k Rusům jsou dnes na Ukrajině obrovské.

O tom, že na Zakarpatské Ukrajině už mají i Lennonovu ulici či novou ulici pojmenovanou po TGM, oznámil tento týden na úředním webu guvernér této oblasti Hennadij Moskal.

Ve středu pak ukrajinský Ústav paměti národa navrhl, aby se Moskevský bulvár v centru hlavního města Kyjeva přejmenoval na bulvár Stepana Bandery. Toho Ukrajinci považují za národního hrdinu a bojovníka za nezávislost země, Rusové (ale i nemálo Čechů) jej naopak označují za fašistu.

Někdy se ale „dekomunizace“ na Ukrajině vymyká kontrole a mění se v parodii. Například loni v říjnu v Oděse jeden místní umělec změnil sochu Lenina v postavu Dartha Vadera z Hvězdných válek.