Olympiáda, Brazílie - ilustrační foto

Olympiáda, Brazílie - ilustrační foto Zdroj: Pixabay

Olympijská vlajka - ilustrační foto
Logo olympiády v Riu de Janeiru
Engenhão (Estádio Nilton Santos) - kde budou probíhat atletické soutěže
3
Fotogalerie

„Tým uprchlíků“ zřejmě bude startovat na olympiádě v Riu

Sportovci, kteří uprchli ze své země a nemají momentálně domovinu, mají šanci, že se zúčastní letošních olympijských her v Riu pod olympijskou vlajkou.

Mezinárodní olympijský výbor schválil plán, jejž loni v říjnu představil prezident MOV Thomas Bach v OSN. Podle tohoto plánu dostane šanci se o nominaci ucházet vytipovaných 43 sportovců, kteří jako uprchlíci nemají vlast, ale výkonnostně by na olympijskou účast mít mohli.

MOV počítá, že kritérii projde zhruba pět až deset sportovců; vedle výkonnosti bude záležet i na okolnostech v jejich osobním životě a také na statusu uprchlíka potvrzeného OSN.

„Nemají národní tým, do něhož by patřili, nemají vlajku, za kterou by kráčeli, hymnu, již by zpívali. Tyto sportovce-uprchlíky přivítáme na olympijských hrách olympijskou hymnou pod olympijskou vlajkou,“ prohlásil na podzim Bach na Valném shromáždění OSN.

Pod bílou vlajkou s pěti kruhy by mohli startovat například syrská plavkyně momentálně žijící v Německu, judista a judistka z Konga žijící v Brazílii či íránská bojovnice taekwondo, jež našla azyl v Belgii.