Děti šlapou při výuce na rotopedech - ilustrační foto

Děti šlapou při výuce na rotopedech - ilustrační foto Zdroj: inspiremore.com

Vídeňská škola nutí děti šlapat. Pomáhá to ve výuce

Školáci ve Vídni mají kromě toho, že žijí v nejlepším městě k životu na světě, další vymoženost. Jejich škola pořídila rotopedy, aby při studiu mohli zároveň pracovat na své fyzičce.

Škola v ulici Dietrichgasse, kterou navštěvuje 200 žáků, se zapojila do projektu Učení v pohybu. S pomocí sponzorů, místní samosprávy a organizací rodičů pořídila do učeben stacionární kola, na nichž žáci při výuce jezdí.

„Funguje to výborně, pomáhá to koncentraci. Žáci mohou číst, psát a vůbec dělat cokoli, zatímco jedou,“ pochvalovala si projekt stanici ORF učitelka Karin Rohrer-Blaschkeová.

A žáci, kteří se na kolech střídají po půl hodině, aby na každého došlo, přitakávají: „Nejsem unavený a neusínám,“ prohlásil jeden, zatímco druhá studentka dodala: „Je to sranda a člověka to hezky nakopne, když po ránu jezdí na kole.“

Tato škola je jen jednou z mnoha, jež se zapojily do projektu Učení v pohybu. Nějakou formu pohybu pro žáky, nemusí to být přímo rotopedy, zvolilo již více než 200 vídeňských vzdělávacích institucí.

A například v Severní Karolíně v USA mají podobný program ve 30 školách. Kdy se něčeho podobného dočkáme u nás?