Donald Trump vyhrál superútrý

Donald Trump vyhrál superútrý Zdroj: Web Umass

Trump je velkým favoritem na republikánskou nominaci
Rubio má podporu republikánského establishmentu, ale zatím vyhrál jen v Minnesotě
Rubio na Trumpa útočí Trumpovsky: osobní demagogií
Ted Cruz vyhrál čtyři státy ...
.. ale nemusí to stačit k tomu, aby začal být konečně brán vážně
6
Fotogalerie

Co znamená vítězství Donalda Trumpa v superúterý a co neznamená

Kontroverzní podnikatel a televizní celebrita Donald Trump se po stranických primárkách v jedenácti státech (plus jednom teritoriu a volbách v zahraničí) přiblížil k prezidentské nominaci za Republikánskou stranu.

Trump vyhrál sedm států (Georgii, Virginii, Tennessee, Massachusetts, Vermont, Alabamu a Arkansas), texaský senátor Ted Cruz tři (Texas, Oklahomu a Aljašku) a senátor Marco Rubio za Floridu jeden (Minnesotu).

K nominaci na prezidentského uchazeče je potřeba 1297 delegátů. Po včerejšku jich má Trump na svém kontě 285, Cruz 161, Rubio 87 a guvernér Ohia John Kasich 25. Z těchto čísel je zřejmé, že vítězství Trumpa, ač podstatné, není zatím nijak drtivé ani nezvratné. Přesto je nyní Trump obrovským favoritem. Proč?

Jeho nástup je možné zastavit jen dvěma způsoby: v primárkách nebo na letním nominačním sjezdu.

První způsob, který v sobě skrývá pro stranu menší nebezpečí, je zúžení souboje na dva uchazeče: Trumpa a Antitrumpa. Rebel z New Yorku může být poražen jen v případě, že zbylí kandidáti mezi sebou vyberou jednoho, jejž podpoří, a ostatní odstoupí. Je totiž pravděpodobné, že Trump má i v Republikánské straně (natožpak v národních volbách na podzim) voličský strop značně nízko: velká část republikánů ho nebude volit za žádnou cenu. Některé průzkumy ukazují, že to může být i polovina všech pravicových a středopravých voličů.

Otázkou ale je, jestli je to opravdu tak a Trump už nemá kam růst. Po superúterý získal Trump kolem 36 procent všech voličů (nepočítáme-li Texas, kde je Cruz doma, je to 39 procent). To je na favorita velmi málo a ukazuje to, jak je z celkového pohledu Trump slabý. Jenže vítězství v sedmi státech a nadšení jeho voličů a příznivců mohou zbořit předpoklad neschopnosti růstu (stejně jako v případě Trumpa letos už padlo tolik jiných jistot). Řada republikánů z hlavního proudu se Trumpa může rozhodnout podpořit tak, jak to udělal guvernér New Jersey Chris Christie a někteří další. Strop by pak praskl.

Dynamika je zcela na straně Trumpa, což pro jeho soupeře nevěstí nic dobrého. V polovině března přijde na řadu několik velkých států a na rozdíl od včerejška bude vítěz brát mnohem víc delegátů než na základě poměrného systému. Třeba Florida a Ohio dají vítězi všechny delegáty a jsou to jedny z největších států federace. Illinois a Missouri, další větší státy, dají vítězi velkou většinu delegátů. Po 15. březnu bude uděleno kolem 60 procent z celkového počtu delegátů.

Tím, kdo má největší šanci Trumpa porazit, je pořád Rubio, za nímž se semkl establishment. Má peníze, organizační strukturu a vlivná konzervativní média. Cruz sice teď vypadá dobře, ale je to jen zdání. Zřejmě včera dosáhl maxima. Volilo se na Jihu, kde je tradičně silný, ale v dalších regionech Spojených států je slabší.

Jenže až Rubio přijde za Cruzem a bude ho žádat, aby z boje pro dobro strany odstoupil, má k tomu velmi slabou pozici. Vyhrál jen jeden stát oproti Cruzovým čtyřem a má méně delegátů. Cruz se i dál může snažit být alternativou k Trumpovi. Není také zdaleka jasné, kolik Cruzových voličů by podpořilo Rubia – mnoho z nich by jistě raději volilo Trumpa. Trump a Cruz nesnášejí establishment a ten nesnáší je.

Cruz je z pohledu středových a liberálnějších republikánů jakýsi dietní Trump: neříká sice takové nehoráznosti, ale není na něj spolehnutí, je příliš radikální, sobecký a ideologický.

Situaci komplikuje Kasich, který sází vše na Ohio, kde je jako šéf exekutivy značně populární. Myslí si, že když tam vyhraje a udělá dobrý výsledek v Michiganu a Illinoisu, establishment mu dá šanci. Včera Kasich Rubia připravil o vítězství ve Virginii, kde skončil Floriďan těsně druhý (a získal jen o jednoho delegáta méně než Trump), protože tam bral celých devět procent (a pět delegátů).

Pole netrumpovských kandidátů je tedy stále roztříštěné a nic nenasvědčuje tomu, že se sjednotí. Za této situace by třeba Rubio musel do poloviny března vyhrát několik států, včetně Floridy a Ohia, aby chytil konečně pořádný rytmus, a to zatím není pravděpodobné.

Druhý a velmi nebezpečný způsob, jak Trumpovi nominaci překazit, je na letním nominačním sjezdu. Je docela možné, že Trump bude vyhrávat, ale nakonec nezíská potřebný počet delegátů.

Na sjezd půjde tedy několik kandidátů s relativně velkou, avšak pořád nedostatečnou podporou. Utvoří se velká protitrumpovská koalice, jež si vybere svého kandidáta. Takový postup by Republikánskou stranu rozštěpil ještě víc, než je dnes.