Vrak u Filipín skrýval nepěkné překvapení.

Vrak u Filipín skrýval nepěkné překvapení. Zdroj: policie

Div, že loď vůbec plula.
V zásobách problém nebyl.
Manfred Fritz Bajorat před pár lety.
Sayo
Mořeplavec mumifikovaný slaným vzduchem.
9
Fotogalerie

Bludný Němec: Jachtu roky nikdo neřídil, z kapitána se stala mumie

Strašidelné lodě skutečně existují. O víkendu bylo objeveno plavidlo německého dobrodruha, které sedm let nikdo neviděl. Mrtvého kapitána mořský vzduch zakonzervoval tak, že je z něj prakticky mumie.

Bludnou jachtu i mumifikované tělo německého dobrodruha Manfreda Fritze Bajorata nalezli dva rybáři 40 mil od pobřeží Filipín. Muž seděl v kabině, natažený na stole u vysílačky, nepořádek kolem sebe: rozházené fotoalbum, knihy, oblečení a plechovky s jídlem. Na přepážce visel nápis: „Je to prima loď pro velitele, ale pekelná loď pro posádku.“

Stožár Bajoratovy jachty Sayo byl zlomený a kabinu z velké části zatopila voda. Co zapříčinilo smrt, není známo. Odborníci se domnívají, že s ohledem na jeho polohu smrt nejspíš přišla náhle.

Tělo zůstalo neporušeno zřejmě díky vysoké teplotě a slanému větru. Námořníka se podařilo identifikovat pomocí dokumentů nalezených na lodi. Policie se pokouší rekonstruovat Bajoratovu poslední cestu a vyhledat lidi, kteří s ním naposledy komunikovali, což by pomohlo určit dobu smrti.

V roce 2009 se setkal na Mallorce s jiným námořníkem na plachetnici jménem Dieter, jenž teď německému listu BILD řekl: „Byl to velmi zkušený námořník. Nevěřím, že by plul do bouře. Myslím, že stěžeň se musel zlomit, když už byl Manfred mrtev.“Bajoratovo tělo převezli na pitvu do Butuan City a jachtu odtáhli na policejní zkoumání do přístavu Barobo. Podle mluvčí policie Goldie Lou Siegové nejsou žádné důkazy, že by na palubě byla ještě jiná osoba, natož zbraně. Doktor Mark Benecke, forenzní kriminalista z Kolína, soudí podle nebožtíkovy polohy, že smrt přišla nečekaně a příčinou mohl být srdeční infarkt.

Německé úřady nyní hledají jeho rodinné příslušníky. Měl dceru Ninu, jež pracuje jako kapitánka na nákladní lodi.

Manfred křižoval na palubě Saya světovými oceány dvacet let a urazil půl miliónu námořních mil. Původně Bajorat cestoval se svou ženou Claudií, ale v roce 2008 se rozešli. Manželka zemřela o dva roky později na rakovinu. V roce 2010 byla pohřbena na Martiniku, jejich oblíbeném místě v Karibiku, napsal Huffington Post.