Francouzský poslanec chce po společnostech Apple, Google apod. zpřístupnění osobních dat ze smartphonů

Francouzský poslanec chce po společnostech Apple, Google apod. zpřístupnění osobních dat ze smartphonů Zdroj: čtk

Společnost Apple se povinnosti zpřístupnit data ze smartphonů brání argumentací o ochraně osobních údajů
Francouzský poslanec Eric Ciotti předložil návrh novely zákona, který by ukládal povinnost zpřístupnit data z chytrých telefonů
Chytrých telefonů a nových technologií obecně využívají jako efektivního nástroje i teroristé (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Proti teroristům i Applu. Francouzský poslanec chce přístup k datům z chytrých telefonů

Ve jménu boje proti terorismu vytáhl francouzský poslanec Eric Ciotti na zteč proti Applu, Googlu a spol. Přišel s návrhem, který by ukládal výrobcům smartphonů povinnost dešifrovat v případě potřeby, resp. podezření z přípravy teroristického činu, data z chytrých telefonů. Nejde o nic až tak nového, podobné snahy probíhají i v USA a Velké Británii (v USA dal právě soudce za pravdu Applu a FBI má smůlu). Jen s tím rozdílem, že francouzský poslanec navrhuje jako trest za nedodržení nařízení nejen tučnou pokutu, ale rovnou absolutní zákaz přístrojů.

Skutečnost, že operační systémy společnosti Apple nejde v současné době dešifrovat, vidí republikánský poslanec Ciotti jako „závažný legislativní nedostatek, který boj proti terorismu a závažným kriminálním deliktům výrazně ztěžuje“. Proto navrhuje, aby byli všichni výrobci telekomunikačních zařízeni povinni policii zpřístupnit potenciálně důležité informace. Ignorování této povinnosti by bylo sankcionováno dvoumilionovou pokutou (v eurech, samozřejmě) a zákazem prodeje přístrojů po dobu jednoho roku.

Předkládanou novelizací chce poslanec podle svých slov rozpoutat věcnou diskusi o roli informačních technologií, které se vláda doposud až trestuhodně vyhýbala. „Víme, že internet a nové technologie jsou klíčovými nástroji pro obracení na islámskou víru i organizování teroristických útoků“, řekl pro francouzský deník Le Figaro. Podobně vidí situaci i prokurátor François Molins: „Právě šifrování chytrých telefonů nás v boji proti terorismu dělá bezzubými,“ uvedl pro tentýž zdroj. A jejich argumenty potvrzuje i šéf americké Národní bezpečnostní agentury (NSA): podle něj výzkumy potvrdily, že kdyby policie disponovala prosazovanými možnostmi, bylo by bývalo možné atentátům v Paříži zabránit.   Otázka bezpečnosti je jedna věc. Právo na ochranu osobních údajů druhá. Kam až bychom v touze po větší bezpečnosti měli zajít, a co naopak nechat jako nedotknutelné hájenství každého člověka? Téma, které do širokého povědomí vytáhla i aféra Edwarda Snowdena, je znovu na stole.