Meloun na malbě ze 17. století

Meloun na malbě ze 17. století Zdroj: Wikimedia

Vodní meloun
Divoká mrkev
Mrkev
Takhle vypadala původní, nešlechtěná kukuřice
Ilustrační foto
11
Fotogalerie

Bílá mrkev, kukuřice jako tráva. Jak vypadaly plodiny před šlechtěním

Jeden by si myslel, že ovoce a zelenina jsou dílem přírody. Původně samozřejmě ano. Nicméně ta podoba, v jaké známe broskve, melouny nebo třeba mrkev dnes, je výsledkem působení lidské činnosti. Konkrétně šlechtění. Jak vypadaly jednotlivé druhy ovoce a zeleniny předtím, než se jich dotkla ruka člověka? 

Mrkev

Předchůdkyně dnešní betakarotenové bomby byla vizuálně dost odlišná. Jestli něco připomínala, daleko nejspíš to byl divoký křen. Úplně původně rostla v oblasti Afghánistánu a Pákistánu, do Evropy se snad dostala někdy ve 12. století. Tehdy ale ještě převažovaly odrůdy zbarvené do fialova a do žluta. Podle dost rozšířené a oblíbené teorie docílili pro mrkev dnes tak charakteristické oranžové barvy v 17. století šlechtěním velmi stylově Holanďané. Podle jiných, méně líbivých teorií, oranžová mrkev existovala už před nizozemským vlasteneckým zásahem, jen postupem času získávala na popularitě a na odbytu.

Lilek

Asijského původu je i další zelenina – lilek, jinak taky baklažán. I ten vypadal před několika staletími diametrálně jinak: spíše jako žluté slepičí vejce. V dřívějších dobách se také netěšil kdovíjaké oblibě, změna nastala až v momentě, kdy se začal tepelně upravovat.

Kukuřice

Zatímco dnes se z kukuřice dělá pop-corn, používáme ji jako přílohu nebo si pochutnáváme na pečeném klasu potřeném máslem, původně ji v oblasti Peru využívali čistě k výrobě mouky. Co do objemu byla kukuřice tak pětinová a místo sytě žluté barvy svítila hráškově zelenou.

Banán

Lehce stravitelné ovoce, co výrazně napomáhá snížit stres a emoční napětí, je podle některých vědců starý více než 10 000 let. Jisté jeho odrůdy se prokazatelně vyskytovaly už 8 000 let př. n. l. na území Papuy Nové Guiney. A podle písemných záznamů si na nich pochutnával Alexandr Veliký v Indii. Oproti těm původním jsou dnešní banány kromě jiného i podstatně výživnější.

Meloun

Dalším matadorem je meloun – pěstovali ho už před 4000 lety v Persii a Egyptě. Přes jihovýchodní Indii se v 15. stol. dostal do Evropy a Španělé ho pak převezli až do „Nového světa“, do Ameriky. I tak ale poměrně dlouhou dobu melouny sloužily spíše jako exotická okrasa.

Broskev

Dost radikální proměnou prošly pod rukama lidí i broskve. Původní byly daleko menší, vodnatější a s méně intenzivní chutí i barvou. Navíc pecka tvořila téměř polovinu plodu. V Číně, odkud broskve pochází, symbolizují dlouhověkost. Po právu – jsou zdrojem řady vitamínů i minerálů a díky vysokému obsahu vlákniny podporují trávení.