Korejské obstrukce.

Korejské obstrukce. Zdroj: reprofoto

Žvanírna v české sněmovně? Kdepak! V Jižní Koreji běží nepřetržitě obstrukce od úterý, jeden projev trval přes 11 hodin

Ministr Babiš si pořád stěžuje, že česká Poslanecká sněmovna je žvanírna a že opozice se často snaží kvůli některým zákonům obstruovat. Čemuž vládní koalice u schvalování zákona o EET zabránila poměrně nedemokratickou cestou. Jenže to je absolutně nic proti tomu, co se děje v posledních dnech v Jižní Koreji. Tam běží obstrukce opozice nepřetržitě od úterý 23. února a jeden poslanec hovořil 11 hodin a 39 minut!

Opozice začala obstrukce v úterý na protest proti novému antiteroristickému zákonu, který by měl umožnit tajným službám shromažďovat (například odposlechem mobilů) osobní údaje občanů i bez jakéhokoli soudního příkazu. Protože vláda na přijetí zákona silně tlačí, rozhodla se opozice ke kroku, který podle všeho nemá ve světě obdobu. Od úterý její členové nepřetržitě obstruují dlouhými projevy a hodlají vydržet až do 10. března, kdy tato schůze jihokorejského parlamentu skončí. Na rozdíl od Česka, ale vládní strany nechávají opozici hovořit a hovořit.

 

Například opoziční poslankyně Eun Soo-mi mluvila ve středu v kuse 10 hodin a 18 minut. Zdálo se, že těžko ji může někdo překonat. Ale v sobotu její kolega Jung Cheong-Rae rekord překonal – hovořil 11 hodin a 39 minut!

A uvidíme, co se ještě v jihokorejském Soulu stane.

Jeden z rekordů nepřetržité obstrukce předtím vytvořili v roce 2011 poslanci v Kanadě, kde to trvalo celých 58 hodin. Jednalo se přitom o úpravu zákona o státní Kanadské poště.

 

Jihokorejská opozice při svém bojkotu argumentuje tím, že nový zákon nejenom, že umožní špiclovat obyčejné občany, ale prý dokonce i zákonodárce.

Zda se nakonec opozici tímto způsobem podaří zabránit přijetí zákona, to uvidíme.