Ruská policie kvůli vraždě politika Němcova zadržela celkem pět mužů

Ruská policie kvůli vraždě politika Němcova zadržela celkem pět mužů Zdroj: profimedia.cz

Rok od smrti Borise Němcova je jeho vražda stále nevyšetřená

Bývalý ruský vicepremiér a dlouholetý opozičník Putinova režimu Boris Němcov zemřel přesně před jedním rokem. Dosud neznámý útočník jej zastřelil v Moskvě, když se svou přítelkyní odcházel z restaurace, kde předtím večeřeli.

Po odchodu z parlamentu v roce 2003 pomáhal Němcov mimo jiné organizovat pouliční protesty proti režimu prezidenta Vladimira Putina. Za účast na těchto akcích byl několikrát zatčen a uvězněn.

Němcov kritizoval Kreml za zhoršující se ekonomickou situaci, korupci či za angažmá Ruska v konfliktu na Ukrajině. Údajně připravoval knihu Putin a válka o zapojení ruských ozbrojených sil do bojů na východní Ukrajině na straně proruských separatistů. Zavražděn byl před demonstrací proti Putinově vládě a válce na Ukrajině, která se měla konat 1. března. V den vraždy Němcov poskytl rozhovor ukrajinskému rádiu o připravované akci.

Jeho památku si dnes připomnělo zhruba 7500 lidí, kteří se zúčastnili pochodu Moskvou. Organizátoři chtěli demonstrací kromě dosud neobjasněné vraždy Putinova kritika Němcova upozornit i na porušování svobody slova a shromažďování v Rusku. Moskevská radnice zakázala, aby se demonstrace konala přímo na místě politikovy vraždy.