Sošky filmových cen Oscar

Sošky filmových cen Oscar Zdroj: Prayitno CC BY 2.0

Kulturní tipy: Bible na plátně, Tricky ve formě. (Anebo taky ne.)

Felliniho majstrštyk, DiCapriovy nervy na oscarech, Duše peněz a mnohé další. Výběr z kultury na týden 25. 2. – 2. 3. přináší Milan Tesař.

FILM: Pokud jste v šedesátých letech neviděli film 8 a 1/2, jako byste nečetli bibli. Ačkoli knihu knih pochopilo asi víc lidí než film plný zašifrovaných metafor, tak magie, která z něj sálá, je pořád ohromná. Teď je šance se o tom přesvědčit na plátně (plátno je plátno), protože snímek, jemuž Fellini neřekl jinak než „krásný zmatek“, se vrací do kin.

Z filmu 8 1/2Z filmu 8 1/2|francinex

Božský Federico na Oscary už nepošle nic, zato je tu Leo DiCaprio, který přežil srážku s medvědem. Režisér Iñárritu má zřejmě podobný styl jako Elem Klimov, jenž během natáčení Jdi a dívej se nechal svého malého hrdinu skutečně topit, aby to nemusel hrát. I Leo ryl během Zmrtvýchvstání držkou v zemi, ale možná za to dostane panáčka. Jestli chcete být u toho, máte poprvé šanci na neplaceném kanále. Oscary odvysílá od půl třetí v noci z neděle na pondělí Česká televize.

KNIHY: Kdybyste se nudili během reklamních brejků nebo při předávání v kategorii „kostýmy ve vedlejší roli“, začtěte se do knížky Praha v srdci. Najdete tu 189 příběhů holdujících metropoli. Jakkoli v knize není ten o tunelu Blanka ani o Opencard, s jistotou vám neřeknu, že žádný z nich nedopadne špatně.

DIVADLO: Divadelní režisér Michal Lang je kutil Tim a názorně vám v Divadle pod Palmovkou předvede, jak narvat dva tisíce stránek románu Laskavé bohyně of Jonathana Littella do jediného divadelního představení. Pokus bude poprvé proveden 26. února a jako mnoho dalších bude odpovídat na otázku, jak se ze slušného člověka stane masový vrah.

VÝTVARNÉ UMĚNÍ: V některých případech jde o prachy a peníze jsou také tím, oč až do 6. června jde v galerii DOX během výstavy Duše peněz. Prestižní sestava světových výtvarníků tu dostává do zvláštních kontextů komoditu, která se obyčejně ukrývá v peněženkách, sejfech, ale ve vybraných případech i v krabici od vína.

KONCERT: Do Lucerna Music Baru přijede 1. března Tricky a jeho příznivci doufají, že tenhle guru triphopové scény nevystoupí s taktikou „mám vás všechny u zadku“ jako loni, kdy se zhulil a mlčel, což je u rappera dost divný.

Rapper TrickyRapper Tricky|rom@nski photo CC BY 2.0