Policista Stanislav Švábenský (v popředí zády) v rozhovoru s autorkou článku. V srpnu loňského spáchal sebevraždu

Policista Stanislav Švábenský (v popředí zády) v rozhovoru s autorkou článku. V srpnu loňského spáchal sebevraždu Zdroj: Archív

Bývalý elitní policista, jenž spáchal sebevraždu, po sobě zanechal výbušné svědectví

Bývalý detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Stanislav Švábenský si loni v srpnu sáhl na život. Učinil tak poté, co mu Vrchní soud v Olomouci potvrdil šestiletý trest odnětí svobody za korupci a zneužití pravomoci úřední osoby. Švábenský doslova do posledního dechu tvrdil, že je nevinný. Těsně před sebevraždou nahrál pro své nejbližší šestihodinovou zpověď, v níž uvádí vše na pravou míru.

Redakce Reflexu má tento záznam od podzimu k dispozici a postupně prověřuje mnohé z toho, co Stanislav Švábenský ve svém svědectví tvrdí. Padá mnoho jmen – od vysoce postavených policistů po lokální kriminálníky.

Mimo jiné také Švábenský hovoří o vyšetřování takzvaného Toflova gangu, jež spadalo právě pod brněnskou expozituru ÚOOZ, kde tou dobou pracoval. Přinášíme vám ukázku. V ní padají jména elitních policistů, o jejichž nestandardním „angažmá“ (manipulace s důkazy, osobní známosti a protislužby kriminálním živlům, jež podle všeho vraždu bývalého policisty Tofla zrealizovali apod.) Reflex psal již před lety právě v textech zpochybňujících postup a jednání ÚOOZ v této, jak je dnes již potvrzeno, vykonstruované kauze neexistujícího Toflova gangu.

Video placeholde
Ukázka ze šestihodinové zpovědi Stanislava Švábenského • Archív

Sám Švábenský přiznává že to, že do podivností kolem Toflova gangu, strčil omylem nos, se mu následně zřejmě stalo osudným a „systém“ přítelíčkování, vzájemného krytí a protislužeb v řadách tzv. elitní policie se ho rozhodl zbavit.

Je toho ale samozřejmě mnohem víc, co se rozhodl před svým odchodem z tohoto světa nešťastný bývalý policista vypovědět. Víc se o posmrtném svědectví Stanislava Švábenského dozvíte ve čtvrtečním Reflexu. 

Reflex 8/2016Reflex 8/2016|Archív