Vesmírná mise Apollo 11, první muži na Měsíci.

Vesmírná mise Apollo 11, první muži na Měsíci. Zdroj: NASA

První vesmírný kalendář
Velitelský modul Columbia
Vesmírná mise Apollo 11, první muži na Měsíci.
Čmáranice v Apollu
Čmáranice v Apollu
13
Fotogalerie

Vesmírná archeologie: Po desítkách let vyšlo najevo, co si posádka čmárala na stěnu Apolla 11

Kalendáře či pokusy o ně patří mezi první psané doklady lidské civilizace, už od dob jeskynních maleb. Vědci ze Smithsonian Institution teď ale řeší docela jiné čmáranice: patrně první kalendář vytvořený ve vesmíru. Astronauti měsíční mise v Apollu 11 si cosi čmárali po stěnách. Sami první muži na Měsíci už si nevzpomínají, co to vlastně bylo.

V současnosti probíhá ambiciózní projekt, který chce vytvořit 3D model velitelského modulu Columbia Apolla 11, jediné části, která se z celého komplexu vrátila na zem. Jen málo lidí vidělo vnitřek této kosmické lodi, která je od roku 1970 umístěna v National Air and Space Museum ve Washingtonu.

Jak uvádí stanice BBC, pracovníci prováděli rozsáhlé skenování s vysokým rozlišením, při němž objevili řadu značek, mezi nimi časový rozvrh poznamenaný na stěně.

"Je to trochu záhada," říká kurátor Allan Needell k tomu, proč v době vyspělé techniky čmárala posádka na stěny velitelské sekce své kosmické lodi.

Kalendář se skládá z obdélníku rozděleného do oddílů označených počátečními písmeny dnů v týdnu. Začíná 16. července - datum zahájení mise v roce 1969 - a končí 24. července, kdy se posádka vrátila na Zemi a přistála v Tichém oceánu. Namalovat to mohl jen jeden z trojice astronautů, kterými byli Neil Armstrong, Buzz Aldrin a Michael Collins.

Všechny oddíly, s výjimkou 24. července, jsou přeškrtnuté, říká Needell. Vypadá to, jako kdyby někdo doslova počítal dny. Kalendář byl pravděpodobně vytvořen Michaelem Collinsem, který zůstal ve velitelském modulu, zatímco ostatní dva přistáli na Měsíci.

"Byl to nejosamělejší člověk ve vesmíru, protože pokaždé, když se nacházel za Měsícem, nemohl s nikým jiným mluvit. Nebyl tam žádný rádiový kontakt nebo něco jiného. Jedna z věcí, které možná dělal v té době, bylo psaní kalendáře na stěnu." Kalendář je chráněn plastovou fólií a oblepený lepicí páskou. Zřejmě každý den odlepil folie a přeškrtl další den.

Neil Armstrong zemřel v roce 2012, ale Needell kontaktoval Aldrina a Collinse a požádal je, aby mu o tom kalendáři něco řekli. Nikdo z nich si na nic nevzpomínal, ovšem Aldrin si myslí, že ho s největší pravděpodobností psal Collins.

Lepší než zápisník

Dalším nápisem jsou slova "páchnoucí odpad" na uzavřené skříňce a různé sady čísel. Skříňka B2 byla původně vyhrazena pro osobní potřeby, ale během letu se její obsah zřejmě změnil. Pokud jde o onen sled čísel, mohou to být údaje, které se týkají doby hoření a tahu raketových motorů v době kroužení Apolla 11 kolem Měsíce.

Pohyby astronautů byly omezeny těžkopádnými skafandry a stavem beztíže, a ačkoli měli poznámkové bloky, Needell soudí, že bylo asi snazší jednoduše čmárat pokyny po stěnách.

Podle BBC nyní Needell zkoumá hlasové záznamy a protokoly NASA, aby zjistil přesný čas, kdy mohly být nápisy provedeny.

Needell věří, že tento objev dá nový rozměr exponátu, který se účastnil jedné z nejdůležitějších misí při zkoumání vesmíru.