Sociální centrum Klinika

Sociální centrum Klinika Zdroj: Facebook/Klinika

Chaos po útoku na Kliniku. Neonacistické násilí nepatří do demokracie.
Anarchisté mě vyvedli něžně a opatrně
Na vratech Kliniky je plakát party, co organizovala protesty proti Řízkárně
Sociální centrum Klinika
Sociální centrum Klinika
11
Fotogalerie

Posvětí státní a obecní přizdihráči náckovský útok na Kliniku?

Pár týdnů po žhářském útoku na Autonomní sociální centrum Klinika sdělil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, že neprodlouží Klinice pronájem. Na to má bezesporu právo. A mohl by poukázat i na to, že její současní obyvatelé obsadili Kliniku po squattersku, bez vědomí majitele, což značná část veřejnosti vnímá jako něco nepřijatelného. Jenže zdůvodnění, kterými své rozhodnutí doprovodily samotný majetkový úřad i vedení Prahy 3, jsou natolik absurdní a "přizdihráčská", že musela nadchnout a povzbudit extrémisty v celé zemi.

Podle majetkového úřadu důvodem zrušení nájemní smlouvy je, že stavba byla zkolaudována jako plicní zdravotnické zařízení a jiné využití je tudíž nelegální. Proč ale úřad před rokem vůbec smlouvu s obyvateli kliniky o bezplatném pronájmu uzavíral? Vždyť již tehdy „nelegální využití“ posvětil.

Dlouho také tento úřad usiloval o převedení Kliniky na Generální inspekci bezpečnostních sborů, která teprve před pár dny potvrdila, že budovu využívat nechce. Nikdo přitom asi nepředpokládal, že by se policejní inspekce v areálu věnovala bohulibé léčbě plic.

Majetkový úřad naznačuje, že se o kolaudačním rozhodnutí dozvěděl teprve nyní. To nám chce jeho vedení tvrdit, že uzavíralo smlouvy a jednalo o prodeji, aniž znalo klíčový stavební dokument? Pokud by tomu tak bylo, pak by si tato instituce zasloužila osud, který někdejší ústavní soudce Vojtěch Cepl přivolával na jím nemilovanou pražskou právnickou fakultu: Srovnat se zemí a posypat nehašeným vápnem.

Starostka Vladislava Hujová (TOP 09) k ukončení smlouvy s Klinikou vydala prohlášení, v němž odmítá, aby se Praha 3 stala bojištěm pravicových a levicových extrémistů. Jaké extrémisty na Klinice ale má paní starostka na mysli? Vždyť čím toto sociální centrum dnes žije? Od vyslání sto padesáti kamiónů s humanitární pomocí uprchlíkům, přes přednášky, jazykové kursy, bezplatnou prádelnu pro sociálně slabé osoby, hudební a divadelní představení až po předškolku pro děti – nic z toho nevypadá na doupě extrémistických sil.

Když domyslíme scestné uvažování starostky Hujové do konce, tak každý, kdo bude napaden maskovanými nácky, se automaticky stává levicovým extrémistou. Podezřelou anarchistkou by se tak stala i paní starostka, pokud by pravicoví extrémisté zaútočili kameny a pyrotechnikou na radnici. Zcela v duchu zvrácené logiky, kterou vystihl onen vtip z tramvaje, v níž jeden cestující pozvrací druhého; a když postižený nazve znečišťovatele prasetem, dostane se mu odpovědi: „No dovolte, pane, podívejte se na sebe!“

Zápalný útok pravicových ultras a odpůrců migrace na jedno sociální centrum je útokem na nás všechny. Na naše demokratické zřízení a jím garantované hodnoty základních lidských práv a svobod. A pokud jen pár dní poté budou aktivisté, které chtěli zastrašit a vyhnat nahnědlí agresoři, vystěhováni úřady státu s tak slabomyslným zdůvodňováním? Pak to znamená jediné: Stát nepřímo posvětil řádění extrémistů. Oni vyhrávají a my prohráváme.