značka radioaktivity

značka radioaktivity Zdroj: reprofoto Twitter

Iráčané našli ztracený radioaktivní materiál

"Vysoce nebezpečný" radioaktivní materiál, který loni zmizel ze skladu americké firmy na jihu Iráku, se našel u čerpací stanice v jihoiráckém městě Zubajru. Oznámila to dnes irácká ministerstva zdravotnictví a životního prostředí. Materiál byl nalezen nepoškozen. Obavy z úniku radiace do okolí se nepotvrdily, uvedl podle agentury Reuters mluvčí ministerstva životního prostředí.

Materiál uložený v pouzdře o velikosti notebooku zmizel v listopadu ze skladu americké společnosti Weatherford, která poskytuje servis pro těžbu ropy, v blízkosti Basry. Iráčtí činitelé se obávali, že materiál by mohl být použit jako zbraň, pokud by se dostal do rukou teroristů z organizace Islámský stát (IS).

Šlo o několikamilimetrový zářič obsahující až deset gramů radioaktivního iridia-192, který slouží k testování kvality součástek používaných pro ropovody a plynovody pomocí gama záření. Tento druh iridia se využívá například i ve zdravotnictví při léčbě rakoviny.

V dokumentu vlády z loňského listopadu se uvádělo, že ztráta materiálu představuje bezpečnostní i ekologickou hrozbu. Patří do takzvané druhé kategorie nebezpečnosti radioaktivních zdrojů podle stupnice Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Může způsobit trvalé zdravotní následky u osob vyskytujících se v těsné blízkosti zdroje v řádu minut nebo hodin a může být i smrtelný, pokud je člověk v blízkosti materiálu hodiny až dny.