Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ČTK

Kerry: USA a Rusko se dohodly na příměří v Sýrii

Průlomová zpráva přišla před několika okamžiky z Ammánu. Americký ministr zahraničí John Kerry oznámil, že vznikla dohoda mezi Ruskem a Spojenými státy o podmínkách příměří v Sýrii. Dohodu by měli v nejbližších okamžicích stvrdit podepsat Barack Obama a Vladimir Putin. 

Své požadavky na příměří už formulovala jak syrská opozice, tak syrský prezident Bašár Asad. První chce, aby klid zbraní dodržovaly všechny strany, k nimž nepatří islámští radikálové, kteří se rozhovorů neúčastní. Mají být také ukončeny blokády měst a propuštěni vězni. Asad požaduje, aby teroristé příměří nevyužili k posílení svých pozic a aby jim jejich spojenci přestali poskytovat podporu. Za teroristy ale považuje všechny strany bojující proti syrské armádě, tedy i takzvanou umírněnou opozici, která nepatří k islámským radikálům.

 

Kerry prohlásil, že Sýrie je nyní "blíž příměří". Se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem údajně "v principu" domluvil dohodu o ukončení bojů. Prezidenti Obama a Putin ji podle něj stvrdí osobně "jakmile to bude příhodné". Kerry ovšem připustil, že ještě zbývá dohodnout detaily.

 

Syrské mírové rozhovory byly za prostřednictví OSN zahájeny v lednu, avšak od 3. února jsou přerušeny. Opozice svou další účast podmínila právě příměřím a zlepšením situace syrských civilistů. Vláda pak umožnila přístup humanitárních konvojů do pěti obléhaných míst, ale v obležení je podle OSN až půl milionu Syřanů.