Edward Snowden

Edward Snowden Zdroj: čtk

Snowden: Zajistěte mi spravedlivý soud a vrátím se do USA

Kauza Edwarda Snowdena, bývalého konzultanta amerických špionážních služeb, nekončí. Jsou tomu dva roky od chvíle, kdy Snowden zveřejnil kompromitující materiál o amerických zpravodajských služeb. Poté utekl do Ruska, kde žijde doposud. Do USA se vrátit nechtěl, až nyní otočil - pokud mu Spojené státy “zajistí spravedlivý soud”, vrátí se tam.

Podle agentury AP to v sobotu na dálku řekl fóru svých stoupenců v New Hampshire. Někdejší spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) v roce 2013 prozradil světu množství podrobných informací odhalujících netušený rozměr amerického tajného vládního programu elektronické špionáže. Mezi sledovanými byli i nejvyšší představitelé spojeneckých zemí, například německá kancléřka Angela Merkelová.

Při návratu do Spojených států hrozí Snowdenovi až třicetiletý trest vězení. "Řekl jsem (americké) vládě, že se vrátím, jestliže mi zaručí spravedlivý proces, při němž bych mohl přednést obhajobu v zájmu veřejnosti s vysvětlením, proč bylo toto (prozrazení) učiněno, a v němž by bylo umožněno, aby rozhodla porota," sdělil Snowden nabitému sálu fóra libertariánů prostřednictvím komunikační aplikace Skype.

Snowden už dříve Washingtonu nabídl, že se vrátí domů; podle svých slov je ochotný jednat o přiznání viny a dokonce jít do vězení. Bývalý americký ministr spravedlnosti Eric Holden loni připustil, že dohoda je možná, ale Snowden v říjnu zpravodajské stanici BBC řekl, že on i jeho právníci na reakci vlády stále čekají.

Část Američanů považuje Snowdena za zrádce, zatímco pro jiné je hrdinou. V sobotu k tomu on sám poznamenal, že zatímco někteří bývalí kolegové v NSA a CIA s jeho názory na soukromí a svobodu sympatizují, jiní říkají, že "na ústavě vůbec nezáleží”.