Facebook

Facebook Zdroj: Archív

Facebook chce být “bezpečnější”: chce bojovat proti sebevraždám ohlášeným na síti

Tato novinka bude dostupná prozatím pouze ve Spojeném království. Podle informací v britských médiích by mělo být nově možné nahlásit správcům sociální sítě Facebook osobu, která svými projevy na sociální síti dává najevo, že chce skoncovat se životem.

Osoba, kterou někdo nahlásí, dostane zprávu do svého inboxu. Měla by se zobrazit ihned, bez ohledu na to, jakým způsobem má daný uživtel Facebooku nastaveno doručování zpráv. Podle vývojářů facebookových uživatelských “vychytávek” by tato novinka měla pomoci lidem, kteří myslí na sebevraždu a na síti se takto znepokojivým způsobem projevují.

Možnost nahlásit přítele, který má možná sebevražedné sklony, by však měla být dobrým krokem také pro uživatele, kteří se nijak sebevražedně na síti neprojevují - podle Julie de Bailliencourtové, kterou citoval deník Independent, by se mělo ulevit případný výčitkům svědomí. Ti, kdo se svými známými třeba nejsou v blízkém kontaktu, ale mají je na svém Facebooku přidány za přátele, mohou být takto užiteční. Bailliencourtová zdůrazňuje, že bude vždy zachována anonymita, a že nikdy nebude veřejné, kdo koho takto nahlásil.