Jó model, ten tvrdej chleba má.

Jó model, ten tvrdej chleba má. Zdroj: Profimedia.cz

Benedict Cumberbatch dělá humor.
Justin Bieber dělá humor.
Kristen Wiig dělá humor.
Jó model, ten tvrdej chleba má.
4
Fotogalerie

Recenze - Zoolander 2: Na co scénář, když máte hvězdy? Možná aby to nedostalo 40 %

Derek Zoolander se vrací. Pravda, pod vynalézavým aliasem Erik Toolander, ale kdo jednou toho borce, který dokáže svým trademarkovým sexy pohledem zastavit vrženou hvězdici, viděl, ten na něj nikdy nezapomene. Ani po patnácti letech. Ano, návrat na plátna kin mu trval celých patnáct let – což, když uvážíme jeho IQ, není žádný div. Patrně mu tak dlouho trvalo, než si prostudoval příručku „Jak si zavazovat tkaničky v deseti snadných lekcích.“

Ovšem nebojte se, že byste během těch patnácti let o něco přišli. Film vám shrne události, ke kterým mezitím došlo. (Pozor: recenze obsahujespoilery.) Derek Zoolander postavil svou vysněnou „Školu pro děti, co neumí moc dobře číst“, ovšem bohužel ji postavil ze stejného materiálu jako její maketu - a sádra a nanuková dřívka nejsou zrovna nejstabilnější prvky. Takže budova spadla, zabila Derekovi manželku a jeho parťáka Jeníčka nadosmrti zohavila. Sám Derek se po tomhle debaklu přestěhoval inkognitou do nelítostných zasněžených plání nejsevernějšího New Jersey a tam žije jako krab poustevníček – dokud mu u dveří nezazvoní Bill Zane a nenabídne mu ještě jednu šanci stát se slavným... a získat zpět svého syna.

Začíná to dobře. Jenže velmi rychle přijdete na to, že začátek je z celého filmu nejvtipnější... a že to není ani velké umění.

  Justin Bieber dělá humor.Justin Bieber dělá humor.|Profimedia.cz

Je fakt, že Zoolander 2 už skoro ani není film. Je to spíš série hostovaček a nárazových vtipů a podivností. Působí spíš jako skoro dvouhodinový bonus složený z fórů, které se už do prvního filmu nevešly, takže zůstaly patnáct let ležet na podlaze střižny... dokud je Ben Stiller nevzal a neudělal z nich nový film. Jasně, nějak je pospojoval, ale jakoby v průběhu stále zapomínal, o čem vyprávěl předtím. Nebo ho prostě okouzlil nový gag, takže všechno ostatní odhodil, aby se mu mohl vhrnout vstříc do náruče.

Z tohohle filmu vyloženě čiší, jak se scenáristé trumfují, kdo přijde s ujetějším a šílenějším nápadem. Vrší na sebe podivnosti a plácají se přitom do stehen. „Hele, dáme tam ještě Benedicta Cumberbatche v roli androgynního supermodela, to bude boží! A Jeníček nebude mít holku, bude mít celej skupináč – včetně Keithera Sutherlanda! A ten bude těhotnej!“

Takovýchle věcí je tam spousta, ale obvykle jen vybublají jako prd na hladině a zmizí, aniž by se s nimi nějak pracovalo. Ano, Cumberbatch vypadá vážně šíleně, ale objeví se v jedné scéně a pak z děje vyšumí. A tak je to se všemi a se vším.

  Benedict Cumberbatch dělá humor.Benedict Cumberbatch dělá humor.|Profimedia.cz

Je to svět, kde je možné všechno... a možná i proto moc nefunguje. Postavy překročily takovou hranici retardovanosti, že jim člověk ani s největší námahou nemůže fandit. Příběh... asi byste museli být supermodel, aby vám dával smysl. Je čistě záminkou k tomu, aby se ve filmu zjevovaly další a další osobnosti a dělaly si ze sebe srandu. A ani ta sranda není nic extra. Oukej, je tam jedna z nejlepších současných komiček Kristen Wiig, ale udělá jen pár divných ksichtů a zmizí. Dobře, vrací se Will Ferrell, ale zjeví se až za polovinou filmu, a taky nic moc nepředvede. A tak dále.

Zoolander 2 není vyloženě špatný film na úrovni Kameňáku. Není to ani film, u kterého byste se nudili a snažili se hmatem spočítat, kolik žvýkaček je přilepených ke spodní straně sedadla. Pořád se něco děje. (Následuje spousta spoilerů.) Od zavraždění Justina Biebera, přes odhalení tajného spiknutí, přes sbližování se synem až po útěk z vězení a akční finále. Všechno je celkem zábavné, ale nic nějak extra legrační.

První díl byl tak trochu satirou na svět módního průmyslu. Hrdinové sice byli idioti, ale pohybovali se ve světě, který byl stejně idiotský, takže v něm mohli být králové. V druhém díle nejenže poztráceli zbývající body IQ (takže už jim dělá problémy se i samostatně najíst), ale navíc jsou i okolím považováni za pitomce a zkrachovalce. Nesmějete se světu módy, smějete se dvěma odepsaným dementům. Kvůli tomu nemusí člověk chodit do kina.

  Kristen Wiig dělá humor.Kristen Wiig dělá humor.|Profimedia.cz

V podstatě je film (tedy aspoň jeho část) o střetnutí mladých idiotů se starými... a těm starým by měl člověk fandit. Proč? Jsou to naprostí vymaštěnci, kteří ani neusilují o něco, kvůli čemu by jim bylo možné držet palce.

Vedle Zoolandera 2 jde do kin i Deadpool. A ty filmy mají společného víc než jen hrdiny se symbolem pro záchodky ve jméně. Oboje jsou to bizarní komedie se šílenými hrdiny. Oboje jsou sledem gagů a popkulturních odkazů. Jenže Deadpool přináší navíc jednoduchý a přímočarý příběh, který drží ty gagy u sebe. Zoolander 2 ani moc neví, o čem vůbec je.

A při inteligenci svých hrdinů nemá moc šanci to ani zjistit.