Lech Walesa

Lech Walesa Zdroj: profimedia.cz

Lech Wałęsa byl možná placený komunistický informátor

Polští historikové naznačují, že Lech Wałęsa, bývalý polský prezident a hlavní vůdčí osobnost celopolského odborového hnutí Solidarita, mohl být v 70. letech komunistickým informátorem. Informace zatím nejsou ověřené, server BBC odkazuje na polský Institut národní paměti. 

Inkriminující dokumenty byly tento týden sebrány z obydlí bývalého komunistického funkcionáře a ministra vnitra, Czesława Kiszczaka. Podle jednoho z polských historiků, Lukasze Kaminského, kterého citoval server BBC, se dokumenty zdají být autentické. Prozatím však není potvrzeno, že byl opravdu vůdce protikomunistického hnutí sám s komunisty jakkoliv spojen. BBC Wałęsu citovala, když se ve svém prohlášení bývalý státník ostře ohradil proti jakémukoliv spojení s komunistickým režimem a jeho aparátem.

Dokument, který má dokazovat Wałęsovo spojení, má 279 stran. Nyní proběhne jeho důkladná analýza. Není to poprvé, kdy čelil Wałęsa podezření ze spolupráce, podobné náznaky proběhly již v roce 2008, a i tehdy exprezident vše rázně popřel. Podle údajů, které zveřejnil britský deník Independent, měl Wałęsa spolupracovat v letech 1970-1976, tedy několik let před založením slavné Solidarity.

Hlavní historik polského institutu historie, který se zabývá právě případem Lecha Wałęsy, podotýká, že i kdyby se z nově objeveného spisu opravdu dalo usoudit, že s komunisty spolupracoval, nikterak to nesnižuje jeho přínos v oblasti polského disentu a vůbec celého transformačního procesu totalitního Polska v Polsko svobodné. „Lech Wałęsa je symbol Polska, a to už nikdo nezničí,“ uvádí pro Independent historik Antoni Dudek.

Polské odborové hnutí Solidarita, založené v roce 1980, slavilo v roce 2015 35 let od svého vzniku. Polsko se stalo zemí, kde se disidentské hnutí zaktivizovalo na celospolečenské úrovni. Důvodů bylo hned několik, významné důvody například ekonomické – Polákům třeba vadilo neustálé zdražování základních potravin. Díky Solidaritě, která byla krátce i v ilegalitě, začal proces, který skončil až rozhovory u kulatého stolu a definitivním pádem komunismu. Byl to právě Lech Wałęsa, který se stal vůdčí osobností tohoto hnutí, a který se později stal i prezidentem (1990-1995).