Christine Chubbucková - screenshot z videa

Christine Chubbucková - screenshot z videa Zdroj: screenshot z achivního videa, foto z People Magazine

Herečka Rebecca Hallová ve filmu Christine
Herečka Rebecca Hallová ve filmu Christine
Herečka Kate Lyn Sheil na Sundance Filmovém festivalu 2016
3
Fotogalerie

Zastřelila se v přímém přenosu, teď jsou o ní dva filmy – moderátorka Christine Chubbucková

Kdo byla Christine Chubbucková, jež inspirovala hned dva filmy na letošním festivalu nezávislých filmů Sundance? Nepříliš známá novinářka vešla do dějin žurnalistiky, když se v červenci 1974 zastřelila v přímém televizním přenosu.

Poslední slova devětadvacetileté moderátorky lokální floridské stanice WXLT zněla: „V souladu s politikou Channel 40, který vám přináší nejaktuálnější krev a vnitřnosti v zářivých barvách, uvidíte další prvenství – pokus o sebevraždu.“ Pak sáhla pro revolver a střelila se do hlavy. Zemřela o čtrnáct hodin později v nemocnici.

Tým ve studiu to nejdřív měl za nepodařený, krutý žert. Pak obrazovka potemněla. Jediný videozáznam byl předán policii a pak jej televize údajně dala matce Christine. Bratr Greg minulý týden magazínu People řekl, že netuší, kde video je, a nevěří, že by se mohlo najít.

Její čin inspiroval dva snímky. Christine režiséra Antonia Campose s Rebeccou Hallovou v hlavní roli je přímočarou dramatizací a soustředí se na stupňující se frustraci, jež mohla k sebevraždě vést.

Jiný přístup zaujal Robert Greene se snímkem Kate hraje Christine. Má formu dokumentu o herečce Kate Lyn Sheilové, která se připravuje na roli Christine, začíná být příběhem posedlá a postupně si uvědomuje, že její skutek neměl vysvětlení.

Christine vyrostla se dvěma bratry v Ohiu. Prý byla nadaná, ale zhruba od deseti měla pocit, že nezapadá. Její bratr se domnívá, že měla bipolární poruchu, a rodiče utratili údajně přes milión dolarů během dvaceti let za různé psychiatry a psychology. V té době se ale o bipolární poruše (maniakální depresi, maniodepresívní psychóze) příliš nevědělo. Léčila se jen depresívní složka onemocnění, což celkový stav zhoršovalo.

Christine o sobě pochybovala, ale byla důkladná včetně přípravy svého konce. Několik týdnů předtím dělala rozhovor s místošerifem. Zeptala se, jak by se měl někdo střelit, aby si byl jist, že se mu povede se opravdu zabít.

Bratr Greg se nechystá vidět ani jeden z filmů. „Nikdo ji nechce opravdu pochopit. Jen dělají senzaci z konce jejího života. Veřejná sebevražda není pro rodinu zdrojem radosti.“